”Byggbranschens kvinnor måste bygga starkare nätverk”

”Byggbranschens kvinnor måste bygga starkare nätverk”

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Det är dags för byggbranschens kvinnor att ge sig in i leken. Vi måste bygga lika starka nätverk som männen har gjort. Det skriver Sofia Heintz och Karin Ståhl, grundare av nätverket Byggare Berit, som vill se en mer jämställd byggbransch.

Byggbranschen ur våra ögon är ett fantastiskt konstnärligt och ingenjörsmässigt skapande. Det ger oss den fysiska värld som vi lever och mår bra i. Samhällen vi skapar i branschen är våra hem, jobb, fritidsaktiviteter, ja allt. Allt vi ser runt omkring oss, påverkar oss i allt vi gör, fysiskt och mentalt. Tänk vilken uppgift!

Byggbranschen är också, utifrån våra normer, en bild av manlighet. Hammare och spik. Stål och betong. Stora maskiner, kranar, grävare, dumprar. Bygghjälm och manliga arbetskläder. En tuff machokultur, av män för män. Så här är vi uppvuxna med att se denna bransch.

Detta är det tuffa filtret vi har att ta oss igenom när man som kvinna väljer denna bransch. Vi värderas med detta filter när vi söker en ny tjänst eller tar oss an ett uppdrag.

Jämställdhet och hållbarhet går hand i hand

Men det finns ingen anledning kompetensmässigt till att det inte ska vara jämställt i alla branscher utifrån kön. Idag vet vi även att jämställda bolag ger bättre ekonomiska resultat (1) och öppnar upp för fler kvinnor på beslutande positioner i bolagen (2). Vi vet också att kvinnor värnar mer om och tar bättre beslut när det gäller hållbarhet (3). Hållbara bolag visar sig även vara mer lönsamma.

Vi måste ge oss in i leken

Många beslut av makthavare i vår bransch tas fortfarande inom männens nätverk, utifrån gamla invanda normer och från den generationen ägare som har byggt upp bolagen det ligger i normen av manlighet. Ska vi ta del av makten måste vi matcha deras positioner, kliva in och verka på de arenor som hitintills inte varit kvinnornas.

Det är dags för byggbranschens kvinnor att ge sig in i leken. Vi måste bygga lika starka nätverk som männen har gjort. Därför startade vi Byggare Berit. För att stärka ett kvinnligt initiativ i branschen genom nätverkande, mentorskap och utbyte av affärer.

Stöd till kvinnliga företagare

Byggare Berit vill nu ta nästa steg i vårt nätverk och jobba mer med att hjälpa kvinnor att starta nya bolag i branschen. Vi bjuder in till en serie med rundabordssamtal för att få igång en innovativ process, som kan leda till nya bolag i branschen. Men här behöver vi allas er hjälp!

Tillsätt jämställda ledningar

Statliga bolag såsom Trafikverket – som nu även visar sig delaktiga i byggfusk @stoppafusket – där är det bara att rensa, tillsätta en jämställd styrelse och organisation direkt. Skattebetalarnas pengar som slängs i sjön! Övriga bolag; Se över värdet på den ledningsgrupp ni har. En jämställd ledning ger bättre resultat.

Ge alla barn samma förutsättningar

Skolan är en viktig del i vägen till en mer jämställd bransch. Att vi från tidig ålder lär ut och förmedlar rätt normer. Att alla vuxna tänker på den norm vi förmedlar till våra barn. Ge killar och tjejer samma förutsättningar på riktigt. Inför val till högre utbildning kan de flesta tjejer behöva påminnas om att kompetens och förmåga inte är något manligt, vilket tyvärr kvinnor tenderar att göra enligt ny forskning (4). Tänk på hur ni är som förebilder!

Fyra råd till byggbranschens kvinnor

  • Kvinnor måste ta för sig, starta, växa och driva bolag. Det är i ägandet den stora makten sitter. Och med ägandet följer makten över besluten.
  • Kvinnor tar idag mindre än 1% av riskkapitalet. Kan det bero på att de högsta posterna i riskkapitalbolaget (89 av 92 enligt Allbrights rapport 2017) innehas av män? Det måste vi ändra på!
  • Kvinnor – ta hjälp av varandra och alla kunniga män! Bygg nätverk!
  • Kvinnor – låt ingen sätta sig på er. På ren svenska: Ta ingen skit! 

 

Sofia Heintz och Karin Ståhl

Grundare av nätverket Byggare Berit

 

Referenser

[1] Is Gender Diversity Profitable? Evidence from a Global Survey, Marcus Noland, Tyler Moran och Barbara Kotschwar, Peterson Institute for International Economics, februari 2016

[2] The Tipping Point: Women on Boards and Financial Performance, Meggin Thwing Eastman, Damion Rallis och Gaia Mazzucchelli, MSCI, december 2016

(3) Kvinnliga styrelseledamöter och hållbarhetsprestationer, Anna Andersson och Caroline Nilsson, Högskolan i Gävle, januari 2017

(4) Competence and confusion: How stereotype threat can make you a bad judge of your competence, Una Tellhed och Caroline Adolfsson, European Journal of Social Psychology, maj 2017

 

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.