Boverket utreder gränsvärden för klimatpåverkan

Boverket utreder gränsvärden för klimatpåverkan

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Boverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda hur införande av gränsvärde kan göras tidigare än 2027.

Regler om klimatdeklaration för byggnader som trädde i kraft 1 januari 2022 är ett första steg att reglera klimatpåverkan vid byggande och innehåller inga gränsvärden. Det nya regeringsuppdraget handlar om att Boverket fördjupat utreder vissa av de frågor och förslag som behandlats i rapporten som gäller utvecklingen av reglerna (rapport 2020:13). Boverket ska dessutom lämna författningsförslag.

Boverket har i ett tidigare regeringsuppdrag föreslagit att gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan införs i reglerna om klimatdeklaration år 2027, Boverkets rapport 2020:13 ”Utveckling av regler om klimatdeklaration”. Gränsvärde innebär att det finns ett värde på klimatpåverkan från byggnader som inte får överskridas. Regeringen har haft rapporten ute på remiss.

Annons

LÄS MER: Dags att klimatdeklarera – så förbereder sig branschen

Ett viktigt underlag i uppdraget att ta fram gränsvärden är enligt Boverket studien om referensvärden som KTH genomfört på Boverkets uppdrag, rapport ”Referensvärden för klimatpåverkan från byggnader som uppförs”, KTH, 2021. Boverket ska samtidigt också utreda hur ombyggnad och tillbyggnad av byggnader kan omfattas av krav på klimatdeklaration. Vidare ska det utredas om markarbeten bör ingå i en klimatdeklaration. Regeringsuppdraget ska redovisas senast den 15 maj 2023.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.