Boverket backar i sitt förslag om ändring i BBR

Boverket backar i sitt förslag om ändring i BBR

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I ett förslag från Boverket skulle det allmänna rådet som rekommenderar mätning som metod för att verifiera en byggnads energianvändning slopas. Förslaget fick massiv kritik från flera experter i branschen och nu backar Boverket och meddelar att det allmänna rådet blir kvar.

När Boverket ville ändra BBR (Boverkets byggregler) och skriva att kommuner ska kunna välja om BBR-kraven på energianvändningen i nya byggnader ska verifieras med mätning i den färdiga byggnaden eller enbart med en teoretisk beräkning i samband med bygglov blev vi oroliga över vilka konsekvenser det kommer att få. Idag är det ett allmänt råd att energianvändningen bör mätas, skriver Sveriges Byggindustrier.

“Vi vet från olika studier att många nya byggnader inte lever upp till BBR-kraven på energi och om krav som ställs inte följs upp missgynnas de byggföretag som håller vad de lovar. Uppföljningen är bristfällig i många kommuner redan idag men att enbart ställa krav på beräkning är fel väg att gå om kvalitet i uppförandet ska kunna premieras. Alltså skulle förslaget innebära sämre förutsättningar både för energieffektivisering och för sund konkurrens,” menar Sveriges Byggindustrier.

Annons

Maria Brogren, energi- och miljöchef på Sveriges Byggindustrier, bedrev därför ett opinionsarbete på flera olika fronter: Remissvar, twitter, samtal med politiker och myndigheter m.m., och tillsammans med företrädare från NCC, Skanska, SABO och SKL uppmanade de i en debattartikel Boverket att dra tillbaka sitt förslag. Debattartikeln i Dagens Samhälle blev publicerad den 9 november och besvarades av Boverket ett par dagar senare.

Resultatet blev ett blixtinkallat möte hos Boverket måndagen den 14 november där beskedet kom att Boverket drar tillbaka sitt förslag. Sveriges Byggindustrier kommer att fortsätta dialogen med Boverket om hur uppföljningen av kraven kan effektiviseras.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.