Bostadshus i trä och nybyggd skola tävlar om arkitekturpris

Bostadshus i trä och nybyggd skola tävlar om arkitekturpris

ANNONS

Annons

Nya Vikingaskolan, Cederhusen och pop-up-parken på Poseidons torg är de tre projekt som har chans att vinna Haninge kommuns arkitekturpris.

Haninge arkitekturpris delas ut till en byggnad, tillbyggnad eller offentlig plats med syfte att skapa engagemang och intresse för kommande byggnadsprojekt, samt uppmärksamma god arkitektur i Haninge.

Cederhusen av BAU arkitekter ligger i nya Vega i Haninge och är byggda helt i trä. Cederhusen består av 76 bostadsrätter och stod klara våren 2019, i anslutning till att den nya pendeltågsstationen öppnade. När Vikingaskolan i Haninge skulle rivas fick Norconsult uppdraget att gestalta och rita en ny skolan åt kommunen. Skolan består av en tegelbyggnad, uppbyggd som tre huskroppar där en lägre länkbyggnad sammanbinder skolbyggnaden med gymnastikhallen.

– Vi har lagt stor vikt vid att organisera skolan på ett yteffektivt sätt och har arbetat fram en volym som är kompakt och mycket energisnål, berättar arkitekt Dan Johansson. Tack vare detta kan skolan ha generösa dagsljusinsläpp i samtliga rum och klarar kraven för Miljöbyggnad silver.

Topia landskapsarkitekter ligger bakom pop-up-parken på Poseidons torg. Med hjälp av enkla material skapades platsbildningar som främst skulle skapa förutsättningar för umgänge och möjligheter att njuta av blomsterprakten i integrerade planteringslådor.

Vinnaren av Haninge arkitekturpris 2019 tillkännages i slutet av september. Prisutdelning sker på stadsbyggnadsnämndens sammanträde i december.

Vikingaskolan. Foto: Sten Jansin/Norconsult

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.