Bostadsbyggandet rasar enligt ny prognos

Bostadsbyggandet rasar enligt ny prognos

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En tredjedel av marknaden för nyproducerade bostäder borta på två år, spår Sveriges Byggindustrier i höstens konjunkturprognos. 2019 beräknas 42 500 bostäder påbörjas, vilket är ett tapp med 21 500 sedan konjunkturtoppen 2017.

Nedgången syns tydligast i Stockholm, som förväntas se 28 % färre påbörjade bostäder från 2017 till 2019, men med stor risk för spridningseffekter till övriga delar av landet och ekonomin, menar branschorganisationen.

– Vi har varnat för det här. Bolånetak och skärpta amorteringskrav har kraftigt begränsat andelen hushåll som kan finansiera en bostad. En tredjedel av marknaden för nyproduktion har försvunnit på två år. Det sjunkande bostadsbyggandet kommer få spridningseffekter i övriga ekonomin, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier.

Effekterna väntas slå hårdast mot hushåll med svag ekonomi i starka arbetsmarknadsregioner.

– Unga vuxna trycks ut på den osäkra andrahandsmarknaden och tvingas hyra för 10 000 kr/mån eftersom man inte får lån till en bostadsrätt som skulle kosta 8 000 kr/mån. Då blir det också svårt att spara ihop till kontantinsatsen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Hyresgästföreningen vill se politiska åtgärder

De främsta skälen till att bostadsbyggandet sjunkit är bolånetak och skärpta amorteringskrav som kraftigt begränsat andelen hushåll som kan finansiera en bostad, enligt Sveriges Byggindustriers prognos. Hyresgästföreningen uppger att de vill se åtgärder från politiskt håll. De föreslår att staten går in med statliga topplån för nya hyresrätter för att balansera den kommande lågkonjunkturen.

– Vi måste ifrågasätta hela idén med att hushållen ska bära merparten av ansvaret för finansieringen. Det blir för konjunkturkänsligt, och bygger på att priserna hela tiden ska gå upp. Hyresgästföreningen föreslår att staten går in med statliga topplån för nya hyresrätter, för att balansera den kommande lågkonjunkturen, hålla uppe byggtakten och bygga med rimliga hyror, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.