Bolag går samman för renings- och magasineringslösning av dagvatten

Bolag går samman för renings- och magasineringslösning av dagvatten

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Lättklinkerproducenten Leca och WEREC, Water Ecosystem Recovery, har tillsammans tagit fram en renings- och magasineringslösning. Genom att kombinera olika typer av filterteknik har bolagen fått fram effektiv avskiljning av föroreningar från dagvatten samtidigt som lösningen ger god magasineringskapacitet.

EU:s vattendirektiv ställer tydliga krav på Sveriges kommuner och deras hantering av dagvatten. Många ser regelverket som utmanande och tidigare tekniker är kostsamma att anlägga, framförallt i redan bebyggda områden som expanderar där utrymmet kan vara begränsat och med många hårda ytor som täcker marken.

– Vattenflödena ökar och mycket talar för att de kommer fortsätta att göra det i takt med klimatförändringarna. Vi vet att många kommuner tar detta på fullaste allvar men samtidigt kan ha svårt att hitta praktiska lösningar. Det är inte alltid som öppna dammar passar eller skapar tillräckligt lång uppehållstid för önskad reningseffekt. Vår lösning installeras under mark, kan utformas ganska fritt och fungerar både ekonomiskt och byggnadsmässigt lika bra vid nybyggnation som i redan bebyggd miljö, säger Mathias Odén, marknads- och försäljningschef på Leca i Sverige.

Bättre rening från fosfor och metaller

Genom att sammanföra två beprövade metoder har bolagen hittat lösningar med filterteknik från WEREC och filtermaterial från Leca. Tack vare kombinationen av lösningar har bolagen skapat förutsättningar för att enklare och bättre rena dagvatten från bland annat fosfor och metaller som zink, bly och koppar. I samarbetet har expertis från båda bolagen samverkat.

– Vi har lyckats ta fram en lösning med lång livslängd där filtren håller i minst 10 år och med Lecas material Filtralite-P så kan filtret utformas antingen som en kassett eller som en filterbädd. Stormclens kan magasinera stora mängder dagvatten och samtidigt avskilja fosfor och tungmetaller, säger Mathias Odén.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.