En ny satsning ska göra det lättare för privata hushåll att sälja egenproducerad el till varandra. Som en del i ett nytt EU-projekt ska blockchainteknik för försäljning av el mellan hushåll testas i Uppsala.
Inom en snar framtid kommer många hus att fungera som egna små energisystem med batterilager, laddbara bilar och solceller på taket. När dessa samarbetar med andra hus passar inte de vanliga elnätsregleringarna. Därför startar nu ett nytt projekt för att testa en framtida öppen elhandel mellan intressenter där siktet är att lösa både lokala och globala utmaningar i samma system. Genom projektet NEMoGrid ska olika forskningsinstitut och företag från Sverige, Tyskland och Schweiz samarbeta för att testa konsekvenserna för privat elhandel via blockchain.
– Fördelen med att använda blockchain-teknik är att både hushållen och distributionsnätoperatörerna ser varje kilowattimme som handlas mellan dem. Samtidigt är transaktionerna transparenta och det finns inga extra kostnader för elhandel, säger Joachim Lindborg, projektledare på Sustainable Innovation.
Bland annat kommer man att ta reda på hur olika elpriser vid olika tidpunkter påverkar både elkostnader och stabiliteten i lokala distributionsnät. NEMoGrid kommer att ge de tre ländernas mycket olika perspektiv på energiomställningen och är ett samarbete för att ta reda på hur vi ska hantera framtidens lokala energisystem. I Sverige drivs projektet av Sustainable Innovation, Upplands Energi och NGENIC.
Området utanför Uppsala där NEMoGrid ska testas. Illustration: Sustainable Innovation