Blandade stadsdelar med närhet till natur bäst i test

Blandade stadsdelar med närhet till natur bäst i test

Enligt en forskningsstudie från Högskolan i Gävle trivs människor bäst i blandade och täta stadsdelar med närhet till naturupplevelser och stora naturområden.

Miljöforskare på Högskolan i Gävle har genom en enkätundersökning skapat en upplevelsekarta över Stockholm där människor fått markera olika platser där de haft negativa eller positiva upplevelser.

Karl Samuelsson, doktorand vid Högskolan i Gävle, säger i ett pressmeddelande, att det mest tydliga resultatet är att områden som domineras av arbetsplatser upplevs som väldigt negativt. Forskarna tror att det beror på att de under dagtid upplevs som hektiska och stressiga och under kvällstid som folktomma och kanske lite osäkra.

– Områden med det sämsta av två världar egentligen och rådet till stadsplanerare blir att bygga in arbetsplatser där man bor eller vice versa, så att man undviker denna typ av problematik, säger han.

Undersökningen visar även ett tydligt samband mellan natur och positiva upplevelser. Större grönområden har även visat sig viktiga ur ett samhällsekonomiskt perspektiv då de skyddar mot exempelvis extremväder och höga vattenflöden.

– Utmaningen blir hur man ska kunna behålla sådana sammanhängande grönområden och samtidigt bygga tätt i anslutning till dem, så att många människor får enkel tillgång till dem, säger Karl Samuelsson.

På bilden: Norra Djurgårdsstaden, som enligt Karl Samuelsson har stora möjligheter att bli ett lyckat exempel på en blandstad med närhet till stora grönområden.

 

Annons

Leave A Comment