Ny forskning: satsningar på stadsnära natur leder till ökad exploatering

Ny forskning: satsningar på stadsnära natur leder till ökad exploatering

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Miljöforskare vid Högskolan i Gävle ser att satsningar på stadsnära natur tenderar att leda till ökad exploatering och att den bebyggs allt oftare.

En ny studie, publicerad i Antropocen, visar hur näringslivet och bostadsbebyggelsen dras mot områdena med rikast natur. Författarna till studien How ecosystems services drive urban growth: Integrating nature-based solutions har kartlagt de viktigaste naturområdena runt Stockholms län för att identifiera var det är mest sannolikhet att en framtida stadsutvidgning sker.

Det är som en mörk baksida av att skydda och förvalta naturen på ett bra sätt, att det då också blir ett högre exploateringstryck på den naturen, menar Stephan Barthel, miljöforskare vid Högskolan i Gävle och medförfattare till studien.

Annons

– När du skyddar naturen och förvaltar naturen på ett bra sätt så att den blir en oas för mänskligt välbefinnande, då blir det en drivkraft för urbaniseringen.

Trots ansträngningar att skydda de gröna områdena kommer med andra ord ett ökat byggande oundvikligen att påverka grönområden. Forskarna har därför tagit fram flera strategier för att styra urbaniseringen med syfte att bevara värdefulla naturmiljöer. Enligt Stephan Barthel handlar det om naturliga bevarandezoner, ekosystemförbättringar och gröna arkitekturlösningar.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.