Bidrar till två banbrytande projekt på Höglandssjukhuset i Eksjö

Bidrar till två banbrytande projekt på Höglandssjukhuset i Eksjö

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ryds Glas i Jönköping deltar i två separata projekt knutna till Höglandssjukhuset i Eksjö, båda med unika utmaningar som krävt både erfarenhet och kreativa lösningar. Med över 70 år i branschen har Ryds Glas byggt upp en gedigen kunskapsbank, något som varit avgörande i dessa projekt.

Innergården som skapar rum i rummet

I augusti 2024 invigdes den nya innergården på Höglandssjukhuset. Denna avskilda yta är designad för att ge patienter på psykiatriska kliniken möjlighet till längre utevistelse i en rofylld miljö. För att underlätta tillgången till innergården har även en hiss installerats. Projektet innebar en rad nya utmaningar för Ryds Glas, bland annat arbete med tryckta glaspartier, något som företaget aldrig tidigare gjort i denna omfattning.

“Integritetstänket för de patienter som vistas i innergården är otroligt viktigt. De ska kunna känna sig trygga och utom synhåll för förbipasserande,” säger Lisa Skogman, verksamhetschef på Ryds Glas i Jönköping. En utmaning var att inte bara få färgen på dekoren att stämma, utan också att justera nyansen i glaset så att det blev tillräckligt avskärmande för att skapa en privat atmosfär.

Höglandssjukhusets nya byggnad

Sedan december 2021 pågår arbetet med en ny byggnad på Höglandssjukhuset i Eksjö, som kommer att stå färdig 2025. Byggnaden ska husera verksamheter som akutmottagning, närakut och dagkirurgi. Ryds Glas har fått det hedersamma uppdraget att leverera flertalet fönster- och glaspartier till detta omfattande projekt.

“Det har varit fantastiskt att få bidra med vår spetskompetens och samtidigt få möjligheten att lära oss mer om nya krav, som exempelvis skottsäkert glas och specifika hygienkrav för sjukhusmiljöer,” säger Lisa Skogman. Projektet har även krävt kreativa lösningar, exempelvis där brandklassade partier skulle kombineras med frostat glas. Lösningen blev att brandglaset kombinerades med ett etsat glas där etsningen vändes inåt för att undvika fingeravtryck på etsningen och därmed uppfylldes hygienkraven.

Ständigt utvecklande med 70 års erfarenhet

”Med över 70 års erfarenhet i branschen är det fantastiskt att ständigt få utmana sig och bevisa att vi utvecklas i takt med tiden och löser de uppdrag vi får. Dessa två projekt har gett oss möjlighet att fördjupa vår kunskap om skottsäkert glas, något som blir allt vanligare i dagens samhälle, men även fått chansen att arbeta med tryckt design på stora glaspartier. Vi har även fått en djupare förståelse för de strikta hygienkrav som ställs i sjukhusmiljöer,” avslutar Lisa Skogman.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.