Hållbarhet på allas läppar – tydligt på BAU i München

Hållbarhet på allas läppar – tydligt på BAU i München

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Att hållbarhetsfrågan blivit ett av de mest aktuella ämnena inom byggbranschen är idag ett faktum. Det blev tydligt på BAU i München, Europas största byggmässa, där Ryds Glas fanns på plats för att ta del av det senaste inom branschen.

Ryds Glas har ett stort ansvar som Sveriges största glasmästeri när det kommer till hållbarhet, och under 2022 nådde bolaget flera milstolpar på vägen mot klimatneutralitet år 2045. I över 75 år har man på Ryds Glas arbetat med glas, och utöver sin kärlek för glaset och dess hantverk har glasmästeriet satt höga krav när det kommer till hållbarhet. Målet är att halvera sitt koldioxidavtryck till 2030 och uppå netto nollutsläpp till 2045, och för att lyckas med målen ställer Ryds Glas om sin verksamhet med flera olika hållbarhetsinitiativ. Läs mer i Ryds Glas Hållbarhetsrapport.

Omställning och hållbarhet heta ämnen

– Att hållbarheten prioriteras högt och att omställningen är något som sker här och nu, är något som syns tydligt. Tittar man tillbaka på de stora byggmässorna genom åren har produktnyheter och olika tekniska lösningar varit det som frontat montrarna, men på årets BAU-mässa i München var det utan tvekan hållbarheten som stod i fokus. Alla ville prata om sin omställning, vad de gör för klimatet och hur de arbetar för att få ner sitt CO2-avtryck, säger Jörgen Häll, kvalitetsansvarig på Ryds Glas, och tillägger:

– Hållbarhetsintresset har verkligen lagts på en ny nivå, och det gick inte missa att en produkt med ett lägre CO2-avtryck fick ett större intresse.

Siktar högre med cirkuläritet och hållbarhet som grädde på moset

Som tidigare nämnt är hållbarhetsarbetet något som prioriteras högt hos Ryds Glas och under 2022 påbörjades flera nya hållbarhetsinitiativ inom bolaget. Likaså fortsatte de initiativ som redan startats upp.

– För att uppnå våra mål “räcker” det att vi minskar vårt avtryck med 5 procent varje år, men vi vill göra mer. Under 2022 bytte vi exempelvis ut 37 servicebilar till elbilar, fortsatte vårt påverkansarbete mot våra samarbetspartners och leverantörer för att driva på omställningen till mer hållbara produkter, och som grädde på moset lanserade vi SKAVANK – vår största hållbarhetssatsning när det kommer till cirkuläritet. SKAVANK består av 100 procent återbrukat glas, och när man fokuserar på återanvändning, återbruk och återvinning får man väldigt stor effekt. Läs mer om projektet här.

Andra hållbarhetsinitiativ som Ryds Glas genomför är bland annat att samtliga anläggningar ska drivas på grön energi, och för att sänka avtrycket ytterligare är målet att 75 procent av allt aluminium som bolaget köper in ska vara återvunnet. När det kommer till plast har Ryds Glas som mål att använda 30 procent mindre plastprodukter, och under året tog sig bolaget allt närmre målet om endast 5 procents svinn.

Ny önskan att samverka

– Utöver glastrenderna, där man ser att det är större glaspartier och dörrar som fortsätter trenda, ser man allt fler mjukvaruleverantörer som kommer för att visa upp sig. Samtidigt förundrades vi över vilken samhörighet hållbarheten har gett till byggbranschen. Det känns som att hållbarhetsinitiativen har fått oss att prata mer med varandra och att branschen börjat vilja hjälpas åt på en helt ny nivå, säger Jörgen Häll och avslutar: – Man hittar verkligen en helt annan ödmjukhet i branschen idag jämfört med för 10-12 år sedan, och det är precis så vi vill jobba – tillsammans mot samma mål. För att dra ner på det globala avtrycket måste alla vara med och dra sitt strå till stacken.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.