Betongbolag lanserar solcellsvägg

Betongbolag lanserar solcellsvägg

ANNONS

Annons

Ulricehamns Betong AB, leverantör av prefabricerade betongelement, har utvecklat ett system som ersätter företagets betongstommars yttre betongskiva med solpaneler.

– Byggnadsintegrerade solceller ligger helt rätt i tiden. Att kunna ersätta konventionellt byggmaterial med energialstrande solceller har tidigare gjorts på tak, men vi är först med att lansera UBAB Solvägg, ett komplett stomsystem med integrerade solpaneler i fasaden, berättar Peter Wigert, marknadschef.

Målet har varit att UBAB Solvägg ska bevara UBABs byggsystems egenskaper samtidigt som cementinnehåll och vikt reduceras och energi genereras.

– UBAB Solvägg ger arkitekten stora möjligheter att skapa vackra fasader då man kan disponera ytorna och blanda solpaneler, betong eller andra fasadmaterial. Viktigast är dock att närproducerad el gör omställningen till ett mer miljövänligt samhälle enklare, säger Peter Wigert.

Peter Kovacs, forskningsingenjör på RISE, har arbetat med utveckling av byggnadsintegrerade solceller i åtta år och stöttat UBAB i utvecklingsarbetet. Att ingen gjort några kompletta lösningar för fasader tror han bland annat beror på att det varit mycket enklare att hitta lösningar för tak.

– De två-tre senaste åren har däremot intresset för fasader ökat påtagligt. En anledning är att en del fastighetsförvaltare har betat av de bästa taken och nu börjar titta på fasaderna. UBAB har löst många av de problem som försvårat möjligheten att bygga denna typ av fasader, säger Peter Kovacs.

UBAB har även presenterat solväggen för Jörgen Larsson, affärsutvecklingschef på Skanska.

– Det här är jättespännande för Skanska, vi driver själva miljöfrågan hårt så vi är mycket positiva. Produkten är helt rätt och passar väldigt bra i vår miljöprofil. Sådana här initiativ måste komma från alla aktörer på marknaden om vi ska klara våra klimatmål, menar Jörgen Larsson.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.