Belatchew Arkitekter vinner naturban markanvisningstävling i Nacka

Foto: Belatchew Arkitekter

Belatchew Arkitekter vinner naturban markanvisningstävling i Nacka

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Belatchew Arkitekter har tillsammans med Selvaag Bostad och Urbio vunnit Sveriges första naturbana markanvisningstävling, arrangerad av Nacka Kommun, med projektet Grønn.

Markanvisningen omfattar ca 90 bostäder och ca 1 000 – 2 400 kvadratmeter lokalyta i Centrala Nacka, intill den framtida stadsparken, entrén till den nya tunnelbanan och gallerian Nacka Forum. Valet föll på Grønn eftersom det enligt Nacka kommun förstärker platsens identitet både på grund av det gröna och husets spännande arkitektur. Nacka tilltalades särskilt av det övertygande och nyskapande sättet att integrera växtligheten i kvarteret på ett varierat och långsiktigt hållbart sätt.

Mellan stad och natur

Grønn är det första kvarteret som utvecklas inom ramen för Nacka kommuns koncept Naturban, där det i Centrala Nacka utvecklas en attraktiv och levande stadsdel med en naturban karaktär vars identitet skapas genom det dynamiska mötet mellan stadens puls och naturens lugn.

Annons

– Det känns verkligen roligt att få möjlighet att vara med och gestalta Nackas koncept Naturban i framväxten av det nya Centrala Nacka. Det är särskilt givande att vara verksam i en kommun som Nacka där ambitionerna inom arkitektur och stadsutveckling är så höga, säger Rahel Belatchew, vd och Chefsarkitekt, Belatchew Arkitekter.

– Tillsammans med Belatchew och Urbio har vi en projektidé som ger goda boende- och stadskvalitéer i mötet mellan grönskan och den urbana staden. Naturban är ett väldigt spännande grepp från Nacka kommun och stämmer väl med vårt livsstilskoncept Selvaag Pluss. Vi är väldigt glada över förtroendet och ser fram emot det fortsatta arbetet, säger Britta Blaxhult, vd Selvaag Bostad.

– Grønn erbjuder ett boende i skärningspunkten mellan stad och natur. Mot Nacka Forum och torget koncentreras stadslivet samtidigt som byggnaden terrasseras ned mot parken. Om man vill går det att hyra en arbetsplats, festlokal eller prata odling med sina grannar i det gemensamma växthuset, säger Elinor Blomberg, uppdragsansvarig arkitekt, Belatchew Arkitekter.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.