Sveafastigheters första kollektivhus öppnar för uthyrning

Sveafastigheters första kollektivhus öppnar för uthyrning

ANNONS

Annons

I november är det inflytt i Sveafastigheters kollektivhus Rudbeckia, ritat av Belatchew Arkitekter. Huset byggs i det nybyggda området Rosendal i Uppsala och kommer att bestå av 42 hyreslägenheter där hyresgästerna delar på 400 kvadratmeter gemensamma ytor.

– Vi märker ett stort intresse av boendelösningar som erbjuder något mer än en standardlägenhet, som uppmuntrar och underlättar gemenskap. Att bo i vårt kollektivhus innebär att du har en fullt utrustad lägenhet, och dessutom har tillgång till stora gemensamma ytor och en fantastisk takterrass, säger Viktor Mandel, vd, Sveafastigheter.

Hobbyrum, stort vardagsrum och gemensamt kök är exempel på ytor hyresgästerna kan dela med varandra. Huset består av olika lägenhetsstorlekar för att det ska passa såväl singelhushåll som familjer och olika åldrar. Medlemmarna i Rudbeckia kollektivhusförening har deltagit i arbetet med att utforma ett program för huset som ligger i linje med den typ av bostäder de vill skapa och bo i. Detta har gjorts genom ett antal möten mellan medlemmarna och utvecklaren samt genom undersökningar av medlemmarnas önskemål och synpunkter, skriver Belatchew Arkitekter.

– Vi har utvecklat och byggt Rudbeckia kollektivhus i dialog med Rudbeckia kollektivhusförening och med gemenskap i fokus. Rudbeckia kollektivhusförening bestämmer vad de 400 kvm gemensamma ytorna ska fyllas med, säger Åsa Hansson, projektchef, Sveafastigheter.

På takterrassen byggs en också en pergola och förutom takterass kommer här också finnas sedumtak och solceller.

 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.