Balder och Serneke utvecklar bostadsområde i Umeå

Balder och Serneke utvecklar bostadsområde i Umeå

ANNONS

Annons

De två bolagen har av Umeå kommun gemensamt tilldelats en markanvisning för ett kvarter i området Tomtebo Gård, ett av de största bostadsprojekten i Umeå.

Det gemensamma förslaget från bolagen omfattar cirka 200 lägenheter, både hyres- och bostadsrätter i varierade storlekar, från 1 till 5 rum och mellan 25 – 130 kvadratmeter. Ett antal radhus finns också med i förslaget för kvarteret. Stort fokus har lagts på miljömässiga och sociala hållbarhetsaspekter i förslaget, skriver Balder i ett pressmeddelande. Energilösningar med solceller, återvunnen värme från avloppsvatten och val av giftfria och återvinningsbara byggmaterial är några av exemplen. De sociala och hälsomässiga kvaliteterna i kvarterets utemiljöer är också framträdande i förslaget, där gröna gårdar, möjlighet till rörelse och mötesplatser prioriterats. Projektet utförs och certifieras enligt kraven för Miljöbyggnad Silver.

– Det känns väldigt roligt att, tillsammans med Serneke, ha fått förtroendet att förverkliga detta fina bostadsprojekt. Det här blir även Balders första etablering i Umeå, vilket är ett mycket spännande och efterlängtat steg, säger Emil Engelbrektsson, Sverigechef Fastighetsutveckling på Balder.

– Vi har ett flertal fina samarbetsprojekt med Balder runtom i landet så det känns väldigt bra att vi tillsammans nu också kan presentera ett stort projekt i Umeå. I Sernekes expansion i vår norra region är Umeå en självklar tillväxtort att finnas på och där vi nu kan växla upp vår närvaro, säger Mikael Thorgren, regionchef på Serneke Sverige.

Planerad byggstart är våren 2022 och bostäderna beräknas kunna färdigställas från årsskiftet 2023/2024 och framåt.

Illustration: White Arkitekter

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.