FOJAB ritar Vänersborgs nya tingsrätt

Illustration: Visulent

FOJAB ritar Vänersborgs nya tingsrätt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Hemsö, Serneke och FOJAB står bakom det vinnande förslaget till Vänersborgs nya tingsrätt som blir en karaktärsfull byggnad med koppargrön fasad vid södra infarten till centrum.

Vänersborgs nya tingsrätt får en strategisk placering nära järnvägsstationen och kommer att stärka övergången mellan parken med sina äldre institutionsbyggnader och den gamla stenstaden. Fasadens gröna keramik ska ge byggnaden en tydlig identitet som relaterar till stadens många koppartak och grönskan i parken intill.

– De keramiska panelerna är svaga krökta, vilket ger effektfulla skuggor på fasaden. Lite som vattnets krusning på Vänern. Det är en lösning som kombinerar skönhet med hållbarhet och en effektiv konstruktion, säger ansvarig arkitekt Kjell Adamsson på FOJAB.

Domstolsbyggnaden inrymmer cirka 130 arbetsplatser, 11 rättssalar varav två säkerhetssalar, säkerhetskontroll med anslutande reception, allmänhetens ytor, personalens kanslilokaler samt intransport och rum för frihetsberövade.

Att rita en domstolsbyggnad är ett intrikat pussel. Personer som vistas i byggnaden – allmänhet, åklagare och nämndemän, domstolens personal och frihetsberövade – klassas i fyra olika säkerhetsnivåer. Deras vägar får inte korsas på vägen in och ut ur förhandlingssalarna. Vänersborgs tingsrätt får separata entréer in till samtliga salar och separerade flöden i hela byggnaden, där även utrymningsvägarna hålls åtskilda.

– FOJAB har stor expertis när det gäller rättsbyggnader. Det gör att vi kan erbjuda Vänersborg en ytterst funktionell tingsrätt med hög arkitektonisk kvalitet, säger Hanna Tengberg, projektutvecklare på Hemsö.

Byggnaden kommer att uppföras med stort fokus på energieffektivitet och är förberedd för en eventuell framtida utbyggnad på ett sådant sätt att säkerhetszoner och flöden säkerställs.

– Domstolar är installationsstunga verksamheter och vi har byggts in i en flexibilitet som förutsätter kontinuerlig utveckling och uppdatering. Att framtidssäkra byggnader är också en viktig hållbarhetsaspekt, säger arkitekt Kjell Adamsson.

Inflyttning sker i juni 2026.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.