Avhandling om avloppsrening får pris

Avhandling om avloppsrening får pris

ANNONS

Annons

Magnus Arnell, forskare vid Lunds Tekniska Högskola, tilldelas Sparbanksstiftelsen Färs och Frostas pris för sin avhandling om hållbarare avloppsrening.

Forskningspriset är på 100 000 kronor och utdelas till en nybliven doktor som i sin doktorsavhandling visat prov på särskilt framstående arbete. I sin avhandling, Performance Assessment of Wastewater Treatment Plants: Multi-Objective Analysis Using Plant-Wide Models har Magnus Arnell utvecklat ett modellverktyg för att utvärdera hållbarheten i avloppsreningsprocesser.

– Min modell tar ett bredare grepp om hållbarhet. Bland de kriterier som inkluderas ingår inte bara de traditionella vattenkvalitet och kostnader utan också växthusgasutsläpp, energieffektivitet och global miljöpåverkan, säger han.

Modellerna kan också användas för att beskriva energiåtervinning genom samrötning på avloppsreningsverk. Likaså kan verktyget avvändas för att utvärdera driftsstrategier på reningsverk och optimera dem för en effektivare och mer hållbar drift.

– Jag hoppas att priset kan innebära att resultaten och verktygen från forskningen uppmärksammas och kommer till nytta i industrin. Om min forskning kan göra verklig skillnad för hållbarheten i våra VA-system vore det en fin belöning efter fem års arbete, säger Magnus Arnell.

Källa: Lunds Tekniska Högskola, RISE, Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta

Foto: SP

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.