Åtta arkitektkontor lanserar nytt kodningssystem genom BIM-initiativ

Åtta arkitektkontor lanserar nytt kodningssystem genom BIM-initiativ

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Åtta arkitektkontor, däribland Arkitema Architects, AIX Arkitekter och Cedervall Arkitekter, har startat initiativet BIM Stockholm. Tillsammans har de tagit fram ett nytt kodningssystem som arkitektkontoren hoppas kan skynda på digitaliseringen av byggbranschen.

10 oktober introducerades BIMTypeCode, ett kodningssystem som går ut på att förenkla projekteringsprocessen och höja produktiviteten inom byggsektorn. Initiativtagare till utvecklingsprojektet är Arkitema Architects, AIX Arkitekter, Cedervall Arkitekter, C.F. Møller Architects, Liljewall arkitekter, LINK arkitektur, Nyréns Arkitektkontor och Tengbom. De åtta arkitektkontoren har startat det nya samarbetet BIM Stockholm.

Annons

Fokus på gemensamt språk

Kodningssystemet baseras på projekteringskrav, erfarenhet och ”best practice” från både mindre och mer komplexa BIM-projekt. BIMTypeCode kan integreras med andra klassificeringssystem så som CoClass, BSAB, IFC BSAB. Koderna bygger på ett numeriskt system och är inte språkbundet. Fokus för BIMTypeCode har varit att utveckla och optimera BIM-verktyg, metoder och processer med för att få till ett gemensamt språk mellan samtliga aktörer. Detta, menar parterna i det nya samarbetet, bidrar till en mer kvalitativ och pålitlig informationshantering då kommunikationen mellan aktörer i byggprocessen kräver att termer och begrepp är gemensamma.

– Jag är övertygad om att systemet BIMTypeCode kommer förenkla hanteringen av byggnadselement i den projekterande vardagen. Det är ett vattentätt system som underlättar kvantitetsräkning, kalkyler och sortering av byggnadselement för entreprenörerna. Det blir lättare att ställa kravspecifikation på objektsnivå, vad man vill få ut av modellen, säger Johan Svahn, BIM kompetensledare, Arkitema Architects.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.