Återvunna golv ställer kemikaliefrågan på sin spets

Foto Golvbranschen

Återvunna golv ställer kemikaliefrågan på sin spets

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Det finns ett stort tryck på att golvindustrin skall arbeta med återvunna material i större utsträckning. Denna nya trend med cirkulär ekonomi stämmer dock till eftertanke då hormonstörande ämnen upptäcks i golv och mattor av återvunnet material.

Text Eva Lindselius

2018 kom en delvis EU-finansierad, rapport som visade på cancerogena och hormonstörande ämnen som ftalater och bisfenol A i textilgolv hos ett stort antal välkända golvmärken. Studien gjordes av Universiteit Amsterdam, the US Ecology Center, Michigan och University of Notre Dame, Indiana. Forskarna menade att orsaken bland annat kan sökas i svag EU-lagstiftning. Till exempel är vissa av de flamskyddsmedel som man upptäckte förbjudna i leksaker men inte i golv inom unionen.

Dessutom upptäcktes giftiga kemikalier i mattor tillverkade av återvunnet material, vilket stämmer till eftertanke när det gäller cirkulär ekonomi och hur man ska göra för att undvika gifterna i kretsloppet. Vi har pratat med några representanter från branschen och forskare som kommit till olika slutsatser.

Svenska golv i undersökningen

En av de tillverkare som pekades ut i rapporten var Forbo, med två polyamidgolv, delvis återvunna, och med baksida i bitumen/polyesterfleece. Karin Marti, Head Corporate Communications på Forbo International SA i Baar, Schweiz, tillbakavisar rapporten när det gäller deras produkter.

– Forskarna har, med avseende på kemiska ämnen som ska användas restriktivt, testat golvbeläggningar från ett antal internationella producenter. Deras slutsatser är att dessa ämnen har hittats i ett antal olika slags textilplattgolv. I övervägande delen av fallen är halten av dessa ämnen under de tröskelnivåer som stipulerats inom EU, säger hon och fortsätter.

– På Forbo tar vi miljöskydd och personlig hälsa på allvar. För att nå upp till våra höga ekologiska standarder arbetar vi ständigt med att eliminera möjliga kritiska tillsatser i våra produkter. I den kontexten visar nyligen gjorda tester på ett oberoende tredjeparts-laboratorium att våra golv inte innehåller de restriktiva ämnen som nämnts. Inte heller några andra farliga substanser har påvisats. Våra golv möter helt och hållet de europeiska kraven och tröskelnivåerna och har också miljödeklarationer med full transparens, avslutar Karin Marti.

Ftalater kommer igen globalt

Carl-Gustaf Bornehag är professor vid Folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet och projektledare för SELMA-studien, som i över tio år följt 2 500 mödrar från tidig graviditet och framåt. Tanken är att kunna följa deltagarna i många år framöver för att se miljöpåverkan även hos barnen, deras fertilitet och mycket annat. Forskarna kunde redan i ett tidigt stadie se ftalater i mammornas urin och hur de sedan påverkade bland annat språkutveckling hos barnen, berättar Carl-Gustaf Bornehag.

Annons

– Vi såg också att ju fler PVC-mattor, desto mer ftalater i urinen eftersom de avges till damm, luft och omgivning.

Många ftalater har förbjudits under åren och slutat användas. Men nu kommer de tillbaka eftersom det finns ett stort tryck på att industrin skall arbeta med återvunna material.

– Det är ett oerhört problem att ingen tar ansvar för detta, säger Carl-Gustaf Bornehag. Berörda ftalater kan nämligen vara förbjudna i nya material men inte i återvunna, då lagstiftningen inte innefattar dem. Vi har också sett att halten av DEHP metaboliter, den värsta typen av ftalater, minskar i till exempel den svenska populationen men stiger globalt sett, vilket är ett bekymmer.

Golv tillverkade i EU säkra

Hos Golvbranschen, GBR, medlemsorganisation för leverantörer och golventreprenörer, arbetar man sedan länge med miljöfrågor. Jenny Adnerfall, hållbarhetsansvarig, menar dock att kritiken är felaktig.

– Utfasning av farliga ämnen har pågått under mycket lång tid hos leverantörerna på den svenska marknaden. Vi gjorde nyligen en utredning tillsammans med IVL som visade att PVC-golv inte utgör någon risk, inte heller i återvunnen form, säger hon.

De golv som tillverkas inom EU uppfyller kraven enligt REACH och är därmed bra PVC-golv som inte innehåller hormonstörande ämnen, påpekar Jenny Adnerfall. Importerade golv däremot kan innehålla den icke godkända ftalaten DEHP.

Satsning på auktorisation

Sedan tidigt 2000-tal har GBR också arbetat med auktorisation av entreprenörerna och som inkluderar hårda miljökrav, berättar hon vidare.

– I höstas gick vi vidare för att se hur leverantörerna kan auktoriseras. Avstampet togs i FN:s globala mål ihop med ISO 26 000, som fokuserar på CSR, en allt viktigare parameter. Med hjälp av ÅF har vi kunnat se vad som gäller för vår bransch och våra leverantörer och de första auktorisationerna kommer nu under 2019, säger Jenny Adnerfall.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.