Kvarteret Platinan i Göteborg har färdigställts och inflyttning pågår. Ecophons undertak och återvinningstjänst har hjälpt till att lösa utmaningar med inomhusklimat och resursanvändning i den LEED Platinum-certifierade byggnaden. Platinan är ett nytt landmärke i Göteborg och en del av Älvstaden, ett av Nordens största stadsutvecklingsprojekt. Byggnaden rymmer 60 000 kvadratmeter kontor, mötesplatser och hotell på ..." />


Återvinningstjänst gör Göteborgs nya landmärke ännu grönare

Återvinningstjänst gör Göteborgs nya landmärke ännu grönare

ANNONS

Annons
Annons

Kvarteret Platinan i Göteborg har färdigställts och inflyttning pågår. Ecophons undertak och återvinningstjänst har hjälpt till att lösa utmaningar med inomhusklimat och resursanvändning i den LEED Platinum-certifierade byggnaden.

Platinan är ett nytt landmärke i Göteborg och en del av Älvstaden, ett av Nordens största stadsutvecklingsprojekt. Byggnaden rymmer 60 000 kvadratmeter kontor, mötesplatser och hotell på 18 våningar. Hotellet Scandic Göteborg Central öppnar i byggnaden i juni, med 451 rum och 15 konferensrum.

Bakom bygget står ett samarbete med Vasakronan som byggherre och Peab som huvudentreprenör. Byggnaden är utformad med en transparent fasad och vertikal grönska. Smarta klimatsystem och optimerad utformning av undertaken har bidragit till att skapa god energiprestanda och ett bra inomhusklimat.

Återbruk och återvinningstjänster

Platinan certifieras enligt LEED Platinum, den högsta möjliga nivån av LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Miljöcertifieringen är internationell och innebär minskad användning av resurser som mark, vatten, energi och byggnadsmaterial.

– Att bygga för att uppnå LEEDs högsta nivå kräver ett hållbarhetstänk i alla led och engagemang från samtliga projektdeltagare. Byggvarubedömningen har använts för att göra miljövänliga materialval och vi har satsat på marknadens smartaste lösningar för energieffektivitet. Användning av olika återvinningstjänster samt återbruk har bidragit till mindre klimatpåverkan och mindre deponimängder, något som Peab alltid strävar efter i våra projekt, säger Caroline Eklund, KMA-samordnare på Peab.

4,5 ton spill av glasull

Ecophon har levererat flera undertakslösningar för att möta byggets olika behov, både vad gäller krav på god akustik och hållbara materialval. Peab och undertaksentrepenören Nordisol Akustik valde tidigt att använda Ecophons återvinningstjänst SoundCircularity för att uppnå klimatbesparingar.

– Platinan är ett kvitto på hur hållbara beslut tidigt i projektet bidrar till att minska en byggnads klimatpåverkan, både under byggskedet och för byggnadens hela livscykel. Vi ser det som ett ansvar för oss som leverantör att erbjuda lösningar för återvinning, säger Erika Edlund, teamleader på Ecophons tekniska support.

SoundCircularity är en del av Ecophons satsning på att hjälpa byggbranschen i Sverige att ställa om till mer cirkulära materialflöden. Säckarna som användes under bygget av Platinan fylldes totalt med 4,5 ton spill av glasull. Ecophons logistikpartner hämtade upp och transporterade bort materialet för återvinning till nytt byggmaterial, i stället för att läggas på deponi. Användningen av SoundCircularity innebar därmed en klimatbesparing på 2160 kg koldioxid, enligt en certifierad LCA-kalkylering.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.