Återbruk av kontorsmaterial kan spara 43 000 ton växthusgaser

Återbruk av kontorsmaterial kan spara 43 000 ton växthusgaser

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Befintlig inredning på kontor rivs ofta ut och ersätts med helt ny inredning vid renoveringar. Men det finns både pengar och energi att spara på att återanvända material i större utsträckning. Ett nytt projekt visar att klimatutsläppen skulle kunna minska med minst 30 procent och kostnaden med närmare 60 procent om det köps in begagnat kontorsmaterial istället för att köpa nytt.

Genom projektet Potential och lösningar för återbruk på svenska kontor har IVL Svenska Miljöinstitutet, arkitekter, byggföretag och tillverkare undersökt effekten av att återbruka byggmaterial och möbler i stället för att köpa nytillverkat när man renoverar kontor eller bygger nytt. Åtta vanliga möbler och byggprodukter har ingått i studien: kontorsstolar, besöksstolar, höj- och sänkbara skrivbord, planteringskärl, glaspartier, innerdörrar, takplattor samt golvplattor av textil.

Läs mer: Cirkulärt tänk för mer hållbara interiörer

Annons

Resultatet visar att det i Sverige går att varje år spara 1,3 miljarder kronor, minska avfallet med 25 000 ton och sänka koldioxidutsläppen med 43 000 ton genom att återbruka dessa produkter. Effekten blir ännu tydligare när man bryter ned siffrorna till ett exempelkontor på 2 000 kvadratmeter med 170 anställda. Då blir besparingen 2 miljoner kronor, 40 ton avfall och 60 ton koldioxid.

– Det här är ett område där det verkligen går att spara, både ekonomiskt, avfallsmässigt och vad gäller klimatpåverkan. Varje år investeras miljardbelopp i kontorslokaler och omsättningen av inredning och avfallsmängderna är omfattande, säger Åsa Stenmarck på IVL Svenska Miljöinstitutet.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.