Arbetssjukdomar i muskler vanligast bland män i byggbranschen

Arbetssjukdomar i muskler vanligast bland män i byggbranschen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Under de senaste 10 åren har arbetssjukdomar i muskler och skelett varit den fjärde vanligaste godkända arbetssjukdomen. Bland män är yrkesgrupper inom industrin, bygg och anläggning mest utsatta.

Det visar en ny rapport med färsk statistik från Afa Försäkring. I arbetet med den här rapporten har 6 087 arbetssjukdomar som har godkänts av Afa Försäkring under insjuknandeperioden 2011–2020 studerats. Totalt 916 av dem hade en diagnos som innefattade sjukdomar i muskler och skelett. Statistiken kommer från Afa Försäkrings skadedatabas.

– Arbetssjukdomarna i muskler och skelett orsakas av exempelvis tungt arbete, olämpliga arbetsställningar eller ensidigt arbete. Majoriteten av skadorna, 73 procent, har drabbat män. Det beror på att arbetssjukdomar i muskler och skelett är vanligare i mansdominerade yrkesgrupper, säger Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen på Afa Försäkring.

Ryggsjukdomar vanligast

För män är diagnoserna vanligast i yrken inom gruppen metall- och övrigt industriellt arbete och näst vanligast inom betong-, bygg och anläggningsarbete.

Annons

– År 2019 var antalet sysselsatta män inom metall och övrigt industriellt arbete cirka 225 000 och inom betong-, bygg- och anläggningsarbete var antalet cirka 101 000. Den tredje största gruppen när det gäller antalet skador är byggnadsträarbetare, som 2019 sysselsatte cirka 50 000 män, säger Anna Weigelt.

De vanligaste sjukdomarna under åren 2011–2020 var ledsjukdomar, ryggsjukdomar och sjukdomar i mjukdelarna. För män är ryggsjukdomar vanligast, ofta med besvär i ländryggen. Därefter kommer sjukdomar i mjukdelarna och ledsjukdomar.

– Typfallet för män under perioden 2011–2020 var en man i 60-årsåldern som tillhörde yrkesgruppen betong-, bygg- och anläggningsarbete och hade diagnosen ledsjukdomar, säger Anna Weigelt.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.