Idag står HVAC-system för cirka 40 procent av fastigheters energianvändning. Dessutom står fastighetsägare och förvaltare inför stora utmaningar att uppnå ambitiösa klimatmål, bli mer resurssmarta och skapa ett inomhusklimat som främjar hälsa och välmående. Nu visar en ny studie från Schneider Electric och SISAB att AI-baserad HVAC-optimering kan vara en avgörande lösning på detta.
Att använda artificiell intelligens för att effektivisera fastigheters HVAC-system kan ge stora effekter vad gäller energianvändning och koldioxidutsläpp. Det visar Schneider Electrics rapport ”AI-powered HVAC in Educational Buildings” som publicerades i december 2024. Studien har genomförts tillsammans med fastighetsbolaget SISAB, där lösningen utvärderats i 87 skolfastigheter utrustade med fler än 9900 sensorer under en fyraårsperiod.
AI kan effektivisera
SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, är ett kommunalt fastighetsbolag som äger och förvaltar Stockholms skolor och förskolor samt spelar en central roll i stadens klimatmål. Stockholm Stads miljöprogram sätter tydliga miljömål för bygg- och energisektorn, med målet om att Stockholm ska vara klimatpositivt 2030 och fossilfritt 2040. Planen inkluderar exempelvis aktiviteter såsom energieffektivisering och driftoptimering i stadens verksamheter.
Resultaten av studien visar tydligt att AI kan effektivisera fastigheters energianvändning och minska klimatpåverkan, utan att kompromissa med inomhusklimatet. För de 87 skolfastigheterna minskade elanvändningen totalt med 8,9 procent, vilket ger en genomsnittlig besparing på 8,7 procent per fastighet. Användningen av fjärrvärme minskade samtidigt med 3,1 procent, motsvarande en genomsnittlig besparing på 2,8 procent. Dessa besparingar har gett SISAB betydande ekonomiska fördelar, med en årlig energibudget på 340 miljoner SEK och ett energibehov på 250 GWh.
– SISAB är stolta över att samarbeta med Schneider Electric i denna studie som tydligt visar fördelarna med artificiell intelligens inom fastighetsautomation för att reducera klimatpåverkan från drift av byggnader. Detta samtidigt som en kvalitativ inomhusmiljö säkerhetsställs för elever och personal. Resultatet går helt i linje med vårt arbete att erbjuda trygga, hållbara och kostnadseffektiva utbildningsmiljöer för alla unga i Stockholms och vi ser fram emot att utöka antalet AI-skolor framgent som en del av vårt hållbarhetsarbete, säger Erica Eriksson, Energi- och klimatstrateg på SISAB.
Självtänkande system
Dessutom reducerades fastigheternas netto-klimatpåverkan med 250 ton koldioxidekvivalenter. Detta inkluderade direkta och indirekta utsläpp från exempelvis serverdrift, infrastruktur och material. Varje genererad enhet av koldioxidutsläpp resulterade i en minskning som motsvarade 60 enheter, vilket innebär en positiv effekt på klimatet.
–AI ger fastighetsautomation kraften att förvandla byggnader till smarta, självtänkande system som levererar energieffektivitet och komfort på en helt ny nivå. Framtiden börjar här, säger Mats Carlqvist, Specialist Fastighetsautomation på SISAB.
Kan användas som referens
Studien visar även att andra delar av världen kan se ett större nettoresultat för minskade koldioxidutsläpp – upp till sju gånger högre än i fallstudien som baseras på energimixen i Norden. Därför kan denna studie användas som referens för hur fastighetsägare och förvaltare kan uppnå högt uppsatta klimatmål även på internationell nivå.
– Vi på Schneider Electric är entusiastiska över detta framgångsrika samarbete och att visa AI:s potential att optimera HVAC-system, effektivisera energianvändning och minska klimatavtryck. Dessa insikter se vi även kan tillämpas globalt. Vi är övertygade om att resultaten kommer att inspirera fler att utnyttja tekniken för att nå klimatmål och skapa resurssmarta verksamheter, säger Karim Hussain, Product Manager Digital Buildings på Schneider Electric.