Øresundsbron, Elonroad och Lunds universitet har undertecknat en avsiktsförklaring för att utforska samarbetsmöjligheter kring implementering av elväg (ERS) på Öresundsbron.
Med Öresundsregionens tillväxt, som Nordens största arbetsmarknadsregion med över fyra miljoner invånare, ökar behovet av innovativa och hållbara lösningar för mobilitet. Särskilt för de tunga och kommersiella transporter som dagligen trafikerar Öresundsbron finns ett behov av nya laddningslösningar i regionen.
Världens mest hållbara
Initiativet syftar till att utröna förutsättningarna för att implementera elväg på Öresundsbron, som ett laddningsalternativ för kommersiell trafik i ett första skede och på så sätt minska koldioxidutsläpp från vägtransporter, öka kostnadseffektiviteten och främja hållbar utveckling i regionen.
Øresundsbrons vision är att bli världens mest hållbara bro. Vi minskar våra koldioxidutsläpp från driften och arbetar för att fördubbla brons livslängd, men vi vill också stimulera den gröna omställningen bland våra kunder. Nu vill vi undersöka om elvägar kan vara ytterligare en insats i vår långsiktiga hållbarhetsplan, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Øresundsbron.
Öka jämlikheten
Initiativet ligger även i linje med ledande forskning på området som lyfts fram i rapporten “2035 Joint Impact Assessment of Greenhouse Gas Reducing Pathways for EU Road Transport” av bland andra Jakob Rogstadius från RISE och professor Mats Alaküla vid Lunds universitet.
Rapporten visar att elvägar installerade längs merparten av det Transeuropeiska transportnätet, där Öresundsregionen ingår, är ett mer kostnadseffektivt sätt än endast statisk laddning för att överföra elektrisk energi till ett helt elektrifierat transportsystem. Ett omfattande ERS-nätverk skulle dessutom erbjuda lågkostnadsladdning för alla vägtrafikanter, förbättra jämlikheten och skapa lika villkor mellan fraktoperatörer som annars kan ha tillgång till laddning till mycket olika kostnader.
Eftersöker dialog
– Elvägsteknik, jämförd med snabbladdningsteknik, har betydligt större potential till att möjliggöra fullt utbyggd elektrifierad vägtrafik, säger Mats Alaküla, professor vid Lunds universitet och medförfattare av rapporten “2035 Joint Impact Assessment of Greenhouse Gas Reducing Pathways for EU Road Transport”.
I ett inledande och undersökande skede söker de tre parterna företag och aktörer som vill delta i projektet. Särskilt intressant är företag, likt logistikföretag som regelbundet kör över bron som bjuds in att delta för att bidra med sina perspektiv och dra nytta av de möjligheter projektet erbjuder.
– Vi sitter på tekniken och är en del av lösningen men vi behöver en tät dialog med de aktörer som elektrifierar sina fordonsflottor och kör i regionen för att lära oss mer av deras behov och transporter, säger Karin Ebbinghaus, vd för Elonroad.