LTH får ny professur med inriktning på energieffektivt byggande

LTH får ny professur med inriktning på energieffektivt byggande

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I samband med Lunds Tekniska Högskolas 60-årsjubileum donerar Familjen Eliassons stiftelse för utveckling av god byggnadskultur donerar tio miljoner kronor till en jubileumsprofessur. Pengarna ska under fem år finansiera en professur med inriktning på energieffektivt byggande.

Tjänsten kommer att inrättas på avdelningen för Energi- och Byggnadsdesign på Lunds Tekniska Högskola. Fokus kommer att ligga på hur man kan göra bebyggelse mer energi- och miljöeffektiv i syfte att uppnå Sveriges energi- och klimatmål, skriver LTH.

– Detta ställer högre krav på systemtänkande över hela livscykeln av byggnader, där både tvärvetenskaplig forskning och spetsforskning behövs. Professuren i energieffektivt byggande kommer att stärka LTH:s kompetens och synlighet inom området bygg och miljö och bidra till Sveriges mål om att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser senast år 2045, säger Ricardo Bernardo, som är avdelningsföreståndare och lektor på LTH.

Hans Eliasson,  stiftelsens ordförande, lyfter fram Lunds universitets ställning inom hållbart och energieffektivt byggande, och vill att framgångarna uppmärksammas mer.

Annons

– Vi hoppas med den här donationen att vi kan bidra till att tydliggöra denna excellens. Vi hoppas att den nya professuren ska öka uppmärksamheten kring all fantastisk forskning och utbildning på området som sker i Lund och på Campus Helsingborg, säger han.

Familjen Eliassons stiftelse har under många år samarbetat med Lunds universitet och har tidigare bland annat bidragit till en professur i hållbart byggande, initierat en masterutbildning vid Campus Helsingborg och instiftat priset ”Årets framtidsbyggare”.

Källa: LTH

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.