90 kommuner och regioner ansluter till FN-projekt för hållbar utveckling

90 kommuner och regioner ansluter till FN-projekt för hållbar utveckling

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

90 kommuner och regioner har antagits i Svenska FN-förbundets och SKL:s gemensamma projekt Glokala Sverige. Projektet handlar om att arbeta med Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling i kommuner och regioner i hela Sverige.

Glokala Sverige är ett treårigt utbildnings- och kommunikationsprojekt som drivs av Svenska FN-förbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, med stöd av Sida. Genom att följa arbetet med Agenda 2030 i landet och göra kopplingar till det globala arbete som görs världen över ska projektet stimulera och engagera kommunernas arbete med Agenda 2030 som redan har påbörjats på många håll. Kommunerna som ingår i Glokala Sverige får ta del av utbildningsinsatser med föreläsningar och workshops samt får tillgång till nyhetsbrev, filmer och annat arbetsmaterial. En nationell konferens kommer att genomföras inom ramen för projektet för att bidra till gemensamt lärande och ökat engagemang.

– Tack vare att det är så många och olika typer av kommuner och regioner som deltar hoppas vi att projektet ska skapa breda erfarenheter som kan underlätta för fler att arbeta med Agenda 2030, säger Vesna Jovic, vd på SKL.

Härryda kommun är en av 90 kommuner och regioner som har antagits i Glokala Sverige.

– Jag är glad över att Härryda kommun är en av de kommuner som deltar i Glokala Sverige-projektet eftersom vi anser att de globala målen och Agenda 2030-arbetet är viktigt och prioriterat. Härryda kommun vill ligga i framkant i detta område och göra skillnad, därför ser vi fram emot att fortsätta vårt Agenda 2030-arbete genom att delta i Glokala Sverige, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande, Härryda kommun.

Annons

Även Halmstads kommun kommer att delta i projektet.

– Genom att delta i projektet hoppas vi kunna öka kunskapen om Agenda 2030 och dess olika mål generellt, men framför allt vill vi tydliggöra vad målen innebär på lokal nivå och hur vi som kommun konkret kan arbeta med dem i Halmstad. Glokala Sverige är också en bra plattform för utbyte av idéer med andra kommuner med samma höga ambitioner, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman.

FN:s Agenda 2030 antogs av världens ledare 2015. Året efter ersatte de 17 hållbarhetsmålen milleniemålen och låg till grund för ett av Helsingborgs stadsövergripande styrdokument, Livskvalitetsprogrammet. Helsingborgs stad kommer också att vara med i Glokala Sverige och hoppas att projektet ska vara till stöd för att verkställa arbetet med Livskvalitetsprogrammet.

– De globala målen kan upplevas stora och komplexa. I Helsingborg har vi tagit ner de globala målen och omsatt det till vårt Livskvalitetsprogram som beskriver vår verklighet och våra utmaningar som vi måste ta tag i. Utmaningen är att omsätta det till handling, och det är där vi hoppas kunna få stöd av Glokala Sverige, säger Anna Ingers (S), vice ordförande i beredningen för livskvalitet i Helsingborg.

Per Vorberg, (M), kommunstyrelsens ordförande, Härryda kommun. Foto: Anna Sigvardsson

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.