ANNONS
8 av 10 kommuner har underskott på bostäder

8 av 10 kommuner har underskott på bostäder

annons
ANNONS

Läget på bostadsmarknaden fortsätter att vara pressat. I 2019 års bostadsmarknadsenkät uppger 83 procent av landets kommuner att det råder underskott på bostäder på den lokala bostadsmarknaden.

Kommunerna i storstadsregionerna och större högskolekommuner uppger alla underskott på bostäder. Hyresrätter är den upplåtelseform som flest kommuner uppger behöver tillkomma. Många kommuner påpekar också att det finns ett behov av större lägenheter, framför allt större hyresrätter. Ungdomar är en av de grupper som har svårast att få tag på bostad, och även för studenter saknas bostäder i landets högskolekommuner. En kraftig ökning av antalet studentbostäder har dock skett de senaste åren och enligt kommunernas bedömningar kommer ytterligare 4 200 nya studentbostäder påbörjas runt om i landet 2019.

Det är fortfarande ett mycket ansträngt läge för nyanlända även om läget har stabiliserats något. Antalet kommuner som bedömer underskott på särskilda boendeformer för äldre har också ökat med elva kommuner sedan förra året.

Höga produktionskostnader hindrar

Det främsta hindret för ett ökat bostadsbyggande, enligt kommunernas svar på enkäten, är höga produktionskostnader. Det är också flera kommuner som anger att bostadsbyggandet begränsas av att det är svårt för privatpersoner att få lån eller att lånevillkoren är för hårda.

 

Sponsrat innehåll från Abetong
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.