16 samhällsbyggnadsprojekt delar på forskningsstöd

16 samhällsbyggnadsprojekt delar på forskningsstöd

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Formas forskarråd delar ut över 30 miljoner kronor till 16 projekt som gör att forskning omsätts i praktisk verksamhet för ett hållbart samhällsbyggande. Projekten handlar om alltifrån att sprida kunskap om ljuset som verktyg för att skapa en trygg och säker stad till kommunikation med trädgårdsodlare om riskerna med främmande arter.

I början av 2019 öppnade Formas möjligheten att söka finansiering för projekt som bidrar till att kunskap baserad på forskning används av aktörer inom hållbart samhällsbyggande, särskilt kommuner och andra offentliga aktörer. Projekten skulle bygga vidare på aktuell forskning och kunde få finansiering under två år med maximalt två miljoner kronor. Omkring 90 ansökningar kom in till Formas. Nu har 16 av dessa beviljats finansiering.

Annons

-Med den här utlysningen har Formas stärkt förutsättningarna för att forskningen kommer till nytta i samhället. Projekten bidrar till kunskap inom en rad olika områden av hållbart samhällsbyggande, säger Hanna Ridefelt, forskningssekreterare på Formas.

Ett av projekten som får stöd drivs av Göteborgs stad. Projektet ska undersöka hur ljus kan integreras i stadsplaneringen. Rätt ljus på rätt plats vid rätt tid kan göra staden trygg och säker, gynna hållbart resande till fots, med cykel och med kollektivtrafik, men det kan också störa djur och växter. För att hitta bra lösningar krävs samverkan mellan kommunala och statliga aktörer, medborgare, civilsamhälle och näringsliv. Syftet med projektet är höja kunskapsnivån om ljus bland alla aktörer som arbetar med stadsplanering, men också att utveckla riktlinjer för Göteborgs stads belysning.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.