120 ton tegel återbrukas i Älvsjöstaden

120 ton tegel återbrukas i Älvsjöstaden

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Familjebostäder bygger nära tusen nya hyresrätter i stadsdelen Älvsjöstaden söder om Stockholm. Som ett sätt att minska byggavfallet och klimatavtrycket används återbrukad tegel i projektet.

I den nya stadsdelen Älvsjöstaden i Stockholm växer Familjebostäders största stadsutvecklingsområde fram. 964 hyresrätter ska byggas fram till år 2026. I början av 2022 drar bygget av 126 nya hyresrätter i kvarteret Kabelverket 19 i Älvsjöstaden igång. För att minska byggavfallet i projektet har Familjebostäder återbrukat 120 ton rivningstegel från en äldre byggnad på området.

– Att återbruka rivningstegel är ett sätt att minska vårt byggavfall. Det är första gången vi testar det i ett byggprojekt och resultatet är över förväntan. Vi minskade klimatutsläppen med 8 ton Co2e, berättar Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder.

Annons

De tegelstenar som godkänns för återbruk håller enligt Familjebostäder en hög kvalitet och har samma frostskyddsgarantier som nyproducerade stenar. Teglet som återbrukats från Älvsjöstaden kommer nu att säljas vidare och användas i nya byggprojekt.

– Vi hoppas på att kunna använda återbrukat tegel även i våra egna byggprojekt i framtiden. Vår ambition är att se hur vi kan arbeta effektivt med återbruk. Än så länge saknar vi en återbrukscentral i Stockholm. Det skulle underlätta för oss och minska klimatutsläppen ytterligare, menar Helena Ulfsparre.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.