Rätt kompetens en utmaning

Rätt kompetens en utmaning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Framtidens hållbara lösningar är här för att möjliggöra ett hållbart byggande – men hänger vi med när det gäller den rätta kompetensen?

Malin Andersson, Chefredaktör på Hållbart Byggande

Det finns idag smarta tekniklösningar för avancerad styr- och reglering av våra fastigheters energiförbrukning, vi har kunskap om hur byggprocessen blir så klimatsmart som möjligt, ja redan vid ritbordet kan vi med hjälp av verktyg som BIM optimera vår framtida byggnads energianvändning och in i minsta detalj planera för ett hållbart utförande och en hållbar drift.

Samtidigt rapporteras det om brist på kompetens inom flera nyckelområden för energieffektiviseringar. I förra numret av Hållbart Byggande skrev vi till exempel om att ventilationsföretagen har svårt att hitta medarbetare med rätt profil. Arbetsförmedlingen och Manpower visar siffror på stor brist på vvs-ingenjörer och montörer, installationselektriker, styr- och reglertekniker och civilingenjör elkraft. Branschen har genomgått en generationsväxling där 40-talisterna har slutat och Byggcheferna meddelar att bristen på byggchefer kommer öka drastiskt de närmsta tio åren. En färsk rapport från Industrifakta visar att ett av de främsta hoten mot företagens utveckling är just svårigheten att hitta rätt kompetens. De hänvisar bland annat till ett bristande intresse från ungdomar och att mindre företag inte har råd eller tid att ta vara på ny och innovativ kunskap.

Annons

Fastighetsförvaltning är ett annat område där man ser ett stort behov av kunniga drifttekniker uppdaterade på den senaste utvecklingen. Kompetensbrist i branschen kan också härledas till låg mångfald och icke jämställda arbetsplatser. Med en modern mer jämställd bransch och med chefer som har höga krav på jämställda arbetsplatser kan vi locka fler kvinnor till exempel.

Nätverk och partnerskap för att bredda kompetensen kan vara en del av lösningen. Svensk ventilation, Henriksbergs verkstäder och Huddinge kommun har t ex tillsammans tagit fram en utbildningsplan för just fastighetstekniker med specialisering mot ventilation, styr- och regler eller värme. Energimyndigheten genomför nu också en kunskapssatsning för att höja kompetensen inom lågenergibyggnader och förnybar energi, bland annat genom webbaserade utbildningar. En del menar också att utbildningssystemet måste bli mer yrkesorienterat, i stället för dagens akademiska inriktning.

Men samverkan måste också ske på ett högre plan, politiker, myndigheter och näringsliv måste bidra i ett nära och konstruktivt samarbete för att skapa goda förutsättningar för ungdomars inträde på arbetsmarknaden. År 2019 ska alla nya offentliga byggnader som byggs vara lågenergibyggnader, hänger vi med?

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.