Kompetensbrist en fortsatt utmaning för branschen

Kompetensbrist en fortsatt utmaning för branschen

ANNONS

Annons

Den rådande kompetensbristen är en fortsatt stor utmaning i branschen. Rekryteringsbehovet fortsätter att öka för industri- och teknikkonsulterna men avtar hos arkitektföretagen, visar en medlemsundersökning genomförd av Svenska Teknik&Designföretagen.

76 % av de tillfrågade företagen uppger att de behöver anställa. Även bland arkitekterna, som har en avtagande orderutveckling, behöver 59 % företag anställa. Bland teknik- och industrikonsulterna beskrivs kompetensbristen som skriande, skriver bransch- och arbetsgivarorganisationen Svenska Teknik&Designföretagen. Med kompetensbrist menas generellt brist på resurser, men det råder även brist på kunskap. Företagen behöver dels mer erfarna och dels fler konsulter på många bristområden.

– Rekryteringsbehovet fortsätter att öka, trots avmattningen. Bristen på medarbetare uppgår nu till 7000 personer, mot 5600 ifjol. Det har lett till att företagen rekryterar ännu mer från varandra. Under 2017 kom nästan 55 % av alla rekryteringar från konkurrenter. Under 2016 var det 46 %, säger David Cramér, marknadsanalytiker Svenska Teknik&Designföretagen.

I medlemsundersökningen bland arkitekt-, teknikkonsult- och industrikonsultföretag medverkade 119 företag som tillsammans har cirka 29 000 medarbetare i Sverige. Undersökningen genomfördes under maj och juni månad.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.