Projektet som ska göra Gröna Vallen mer socialt hållbart

Projektet som ska göra Gröna Vallen mer socialt hållbart

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Fastighetsnämnden i Göteborgs stad har gjort tummen upp och snart påbörjas detaljplanearbetet med Gröna Vallen i Majorna. Ett byggprojekt som ska kombinera bostäder, idrottshall och naturliga mötesplatser på samma yta.

Gröna Vallen görs genom tredimensionell fastighetsbildning och kommer att innehålla cirka 120 stora och små lägenheter samt en idrottshall på 1200 kvadratmeter. Under fastigheten ska det byggas ett underjordiskt garage och plats för parkour, gym och kafé kommer också att finnas enligt Göteborgs Stad.

Lägenheterna kommer att vara bostadsrätter och delar av vinsten från försäljningen av dessa är tänkta att finansiera idrottshallen.

Byggnaden utformas så att idrottshallen och bostadsdelen har samma klimatskal, en lösning som enligt Rickard Stark, grundare och Creative director på Okidoki Arkitekter, kommer att innebära stora energibesparingar.

Annons

– I dag är vi väldigt dåliga på att blanda funktioner, det är fortfarande stuprör och funktionsseparering som gäller. Det är rimligt att anta att vi sparar energi om vi ska värma och drifta en byggnad stället för tre, säger han.

Gröna Vallen har tidigare fungerat som hemmaplan för en rad fotbollsföreningar men beskrivs idag som ett dåligt upplyst och lite otryggt område med flera unga narkomaner.

–  Vill vi skapa en byggnad med flera olika innehåll som lever mer över hela dygnet. Vi breddar funktionen på Gröna vallen från att i stort sett ha inneburit fotboll till att omfatta flera verksamheter som vänder sig mot unga. Vi hoppas kunna bidra till tryggheten genom att erbjuda attraktiva fritidssysselsättningar för inte bara unga vuxna utan även mot andra, säger Rickard Stark.

Skissbild: Okidoki Arkitekter AB

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.