Nytt ljus på lera som modernt och hållbart material

Nytt ljus på lera som modernt och hållbart material

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Lera är ett av våra äldsta byggmaterial men används idag inte i någon större utsträckning i Sverige. Den 12 maj arrangeras en stor internationell konferens i Lund som ska ge nytt ljus åt lera som byggnadsmaterial.

Syftet med konferensen är att sprida information om och skapa dialog kring lera som modernt material, dess fördelar för brukare och boende samt hur lera kan användas på ett effektivt och storskaligt sätt i byggprojekt. Konferensens fokus ligger främst på användningen av lera för inomhusmiljö. Enligt Markus Beskow, som är med och arrangerar konferensen, innebär lera nämligen stora fördelar för inomhusklimatet.

– Leran utger inte några giftiga emissioner, tvärtom kan materialet fånga upp problematiska ämnen och få bukt med dålig luftkvalitet. Leran kan även hålla konstant fuktnivå inomhus på ett mer passivt sätt vilket är fördelaktigt i till exempel museimiljöer som ställer stora krav på jämn luftfuktighet. Då finns det även möjlighet att spara energi som annars skulle gå åt till klimatanläggningar.

Han tror att leran kan bli ett framtidsmaterial främst när det kommer till inomhusmiljön men pekar även på fördelarna med att kombinera lera och organiskt material som trä.

– Just kombinationen lera och trä är oslagbart. Leran har konserverande egenskaper vilket gör att trä som är omgivet av lera håller lägre fukt.

Annons

Miljardindustri i Tyskland

På talarlistan står forskare på området, arkitekter och representanter för två av de största producenterna av lerprodukter i Tyskland, som är ett av de länder där lerindustrin idag omsätter miljardbelopp. Där har man tagit fram industrialiserade lerprodukter som används till storskaliga och hållbara byggprojekt som till exempel kontorsbyggnader och muséer. Lera har traditionellt sett använts väldigt mycket inom tyskt husbyggande framför allt genom utfackning i korsvirkeshus. Även vid renoveringar används materialet. Därmed har det uppstått ett behov av både underhåll och hantverkskunnighet.

Markus Beskow ser en potential för ett ökat användande av lera i Sverige och börjar också märka av ett växande intresse för lerbyggande.

– Det finns en del företag här som arbetar med lera i Sverige, dock sker det i begränsad omfattning av främst mindre företag. Den svåra frågan att lösa är att det inte finns någon svensk producent och ingen som importerar lerprodukter. För enskilda, små firmor är det alltför dyrt att köpa in lera från Tyskland och de allra flesta lerbyggare måste därför göra sina egna blandningar. Men jag tror att man behöver bereda marknaden från flera olika håll så att såväl hantverkare, beställare, arkitekter och stora byggbolag får upp ögonen och ser den potential som finns i lera.

Huvudarrangör för konferensen är Hållbart Byggande i Syd (HBSyd), ett nätverk som arbetar för att främja hållbart byggande, i samarbete med Chalmers.
Kontor och utställningslokal till lerbyggföretaget Natur und Lehm i Tattendorf, Österrike. Byggnaden består av prefabricerade och putsade regelväggar med invändig lerputs, isolerade med halm i passivhusstandard. Arkitekt: Reinberg Foto: Peter Kytlica

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.