Här tas helhetsgrepp på  solceller, batterilager och intern likströmsförsörjning

Foto: RISE

Här tas helhetsgrepp på solceller, batterilager och intern likströmsförsörjning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I en enfamiljsvilla i Borås kommer forskningsinstitutet RISE att ta ett helhetsgrepp kring elförsörjningen i en byggnad med installerade solceller.

Forskningsprojektet ”Från solel till användare med minsta möjliga förlust – en fullskaledemonstration” löper under fyra års tid och pågår fram till  2020.

Annons

I projektet ska ett komplett system med solel, batterilager, laststyrning, likströmsnät och likströmslaster demonstreras i en enfamiljsvilla samtidigt som projektpartners ska vidareutveckla hushålls- och installationstekniska produkter och system som är anpassade för likströmsdrift.

– I och med solcellernas och elbilarnas ankomst, så kommer våra byggnader att bli små ”energihubbar” i elnätet. Det finns stora fördelar att gå över till likströmsmatning eftersom allt arbetar från ett likströmsled, menar professor Torbjörn Thiringer på Chalmers Elektroteknik som är en av projektdeltagarna, i ett pressmeddelande.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

En kommentar

  1. Ett allt mer hållbart Sverige - FRAKKA
    2018-02-06 at 12:18 Svara

    […] fastighetstidningen.se hallbartbyggande.com/kraven-for-nne-byggnader-en-het-fraga-for-branschen hallbartbyggande.com/har-tas-helhetsgrepp-pa-solceller-batterilager-och-intern-likstromsforsorjning frakka.se/gifthantering-samband-med-atervinning-av-byggavfall […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.