I Fokus: Hållbart byggande på den politiska agendan

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Vi  har tagit tempen på hur viktigt hållbart byggande är bland politikerna och ställt frågor till representanter från såväl den sittande regeringen som oppositionen.

Roland Utbult
Gruppledare för Kristdemokraterna i Civilutskottet

 Är hållbart byggande en viktig fråga för KD?

– Ja det är viktigt att jobba på. Vi kan bl a konstatera att vi i Sverige tack vare fjärrvärmen har minskat koldioxidutsläppen från bostadssektorn.

Hur bör det hållbara byggandet i Sverige öka enligt Kristdemokraterna?
– Vi har fått allt fler miljömärkningssystem vilket är positivt. På så sätt kan fastigheterna miljösäkras. På senare tid har forskning visat att koldioxidutsläppen härrör från byggprocessen mer än vad man tidigare trott. Det betyder att bl a logistik och materialanvändning måste effektiviseras.

Vilka är de viktigaste incitamenten för att Sverige ska kunna bygga hållbart?
– Vi har världens högsta koldioxidskatt, det tror jag är det viktigaste incitamentet.

Vilka styrmedel och metoder är mest effektiva? Energideklarationer, miljöskatter, tvingande regler eller branschens eget arbete?
– Ekonomiska styrmedel för att styra mot ett mer hållbart byggande är effektivast.

Vilka frågor inom hållbart byggande är av prioritet från Kristdemokraternas håll?
– Vi har länge fokuserat mest på ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Den stora utmaningen framöver är att i lika hög grad fokusera på att bygga socialt hållbara bostäder.

Hur ser ni på bostadsbristen, vad är det viktigaste för att lösa den frågan?
– Att fortsätta där Kristdemokraterna har varit drivande. Det gäller bl.a. förenklade planprocesser, förenklade regelverk för byggande, överklagande måste effektiviseras och tillgången på mark behöver öka.

Hur ser er framtidsvision ut för Sverige och ett hållbart boende och byggande?
– Vi vill se fler aktörer på marknaden som pressar priserna tillsammans samt stärka det  regionala inflytandet över bostadsplaneringen. Vi vill skapa långsiktiga villkor för såväl byggande som förvaltning och ägande och stimulera andra-handsuthyrning av bostäder. Delar av en villa eller lägenhet ska kunna hyras ut skattefritt. Det skulle snabbt skapa många nya bostäder och inte minst hjälpa unga att få en bostad.

Jan Lindholm
Ledamot för Miljöpartiet i Civilutskottet

Hur ska det hållbara byggandet öka enligt Miljöpartiet? Hur ska vi bli bättre på det?
– Vi har länge pratat om att ta ett helhetsgrepp på byggreglerna. Nu har regeringen gett Boverket i uppdrag att se över detta, vilket vi tycker kunde ha gjorts tidigare. En komponent som vi anser är viktig är regelverket för energiförbrukning. Idag dimensionerar man för köpt energi. Det gör att man gynnar tekniker som gör det möjligt att bygga dåliga hus. Det är t ex möjligt att bygga ett hus med fruktansvärt dåligt klimatskal med värmepump men det går ändå att klara sig enligt regelverket. Vi menar att vi behöver byggregler om högsta tillåtna energiförluster på komponentnivå, t ex vad gäller fönster, dörrar osv, istället för regelverket med köpt energi. Då skulle vi komma väldigt långt.

Vad är de viktigaste incitamenten för att Sverige ska kunna bygga hållbart?
– Vårt förslag när det gäller befintlig bebyggelse är att införa rot-avdrag och göra det likvärdigt för fastighetsägare att renovera som vid renovering av en villa. Då kan vi få samma villkor för flerfamiljshus.

Annons

Vilka frågor inom hållbart byggande är av prioritet från Miljöpartiets håll?

– När det gäller det befintliga beståndet är det viktigt att se över miljonprogrammen, de bör kompletteras så att de blir mer anpassade till den efterfrågan som finns idag. Sedan är det av stor vikt att bra val görs när det kommer till teknik och material och inte välja vilka byggmaterial som helst utan titta mer på naturliga byggmaterial för långsiktig hållbarhet.

Om det blir regeringsskifte där Miljöpartiet sitter med – vad är de viktigaste punkterna som ni skulle vilja se förändring kring vad gäller hållbart byggande?

– Det utredningsuppdrag den sittande regeringen har gett Boverket skulle vi använda resultatet av för att så fort som möjligt försöka få till nya byggregler som höjer kraven. Det borde vara tuffare krav på nybyggnation än för upprustning av befintlig bebyggelse, möjligtvis borde kraven sättas på passivhusnivå på en gång. Det gäller att vi bygger rätt från början.

Veronika Palm
Socialdemokraternas bostadspolitiske talesperson och ordförande i riksdagens civilutskott

Hur ser Socialdemokraterna på hållbart byggande. Är det en viktig fråga för partiet?
– Ja, på flera sätt. När det gäller nyproduktion är det viktigt att hela tiden höja ambitionerna. Men det är minst lika viktigt i omställningen av miljonrogrammet och det befintliga beståndet. Vi har 650 000 lägenheter i akut behov av upprustning. Det handlar både om att det ska bli miljömässigt hållbart men också socialt. När vi renoverar miljonprogrammen behöver vi öka attraktiviteten i området samtidigt som de som bor där ska kunna bo kvar.

Hur tycker ni att den nuvarande regeringen satsar på hållbart byggande?
– Det görs en del misstag anser vi. Rotavdrag för eget ägt boende är bra vilket har gjort att människor har kunnat bygga om badrum och kök och nu kan ge sig på energieffektivisering t ex. Däremot är det sorgligt att regeringen aktivt har avstått från ett rotstöd för renovering av hyresrätter. Det finns även en del saker i regelverket som vi är kritiska till, till exempel vad gäller lagstiftningen för kommunala särkrav. Att ändra det var ett stort misstag. Man förbjuder ambitiösa kommuner att gå vidare och hämmar utvecklingen när vi behöver en politik som driver på utvecklingen.

Hur bör det hållbara byggandet i Sverige öka enligt Socialdemokraterna?
– Genom att vi ökar byggandet. Vi har nu haft lågt byggande under lång tid. Risken med det är att när vi väl sätter i gång inte satsar på tillräckligt bra kvalitet.

Vilka frågor inom hållbart byggande är av prioritet från Socialdemokraternas håll?
– Miljonprogrammens renovering. Att nyproduktion klarar förtätningarna. Det ställer krav på byggande, infrastruktur och kollektivtrafik. Vill vi förtäta måste vi klara av partikelnivåerna, då måste vi klara kollektivtrafik och bygga bort bilberoende.

Hur ser er framtidsvision ut för Sverige och ett hållbart boende och byggande?
– Bra kollektivtrafik, tätare byggande och mer blandat byggande som blandar olika boendeformer.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.