Satsning för energieffektiva bostäder

Satsning för energieffektiva bostäder

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Under våren har ett nytt EU-projekt startat med fokus på att utveckla och demonstrera energilagringslösningar i bostäder. Projektet ThumbsUp koordineras av Veolia i Spanien och involverar 19 företag, universitet och forskningscentra. Johanneberg Science Park samordnar hur lösningen ska testas på HSB Living Lab, en av tre demonstrationsplatser. Målet är att ta tekniken närmare kommersialisering och sina respektive marknader.

Hela vårt samhälle är uppbyggt av teknik som kräver elektrisk energi. Efterfrågan varierar över dygnet och året. Hög efterfrågan ger högt pris och stor miljöpåverkan då elbolagen tvingas köpa el som är mindre grön. Energilagring spelar en viktig roll för att jämna ut toppar och främja omställningen.

Viktigt pusselbit

Termisk energilagring (thermal energy storage eller TES på engelska) är en teknik som möjliggör att lagra överskottsenergi och balansera energibehovet. ThumbsUp ska utveckla och demonstrera termisk energilagring som kan integreras i byggnader och öka energieffektiviteten.

– Energilagring är en viktig pusselbit för att skapa mer energieffektiva bostäder. Vi är därför väldigt glada att vara en av tre demonstationsplatser i Europa för ThumbsUp-projektet. Vi ser fram emot att testa olika lösningar i HSB Living Lab som är både effektiva och hållbara, säger Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab.

Kunskapsdelning för hela Europa

ThumbsUp kommer att använda två olika tekniker för termisk lagring, båda i syfte att kapa effekttoppar över olika tidsperioder. Miljövänliga PCM-lager (Phase Change Material – fasskiftande material) för att jämna ut dagliga variationer.
Termokemiska material (TCM) för att jämna ut veckovisa variationer.
Båda dessa tekniker tillåter lagring av värme med en högre densitet jämfört med vanliga ackumulatortankar med varmvatten.

ThumbsUp är ett av fyra projekt inom Horizon-programmet som har uppgiften undersöka utmaningar med att integrera termisk energilagringsteknik i byggnader. Projekten ska engagera intressenter från hela Europa för att dela kunskap och erfarenheter, tekniska detaljer under utveckling samt information och resultat från demonstrationsprojekten.

Projekten arrangerar en gemensam workshop:
6 september – Thermal Energy Storage Joint Workshop
https://www.thumbsupstorage.eu/evenemang/thermal-energy-storage-joint-workshop

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.