“Arbetet med Lean får effekt på flera områden”

“Arbetet med Lean får effekt på flera områden”

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Christel Isaksson, ordförande i Lean Forum Bygg, berättar om hur Lean blir allt vanligare inom byggbranschen och hur den kan göra industrin mer hållbar.

I vilken utsträckning arbetar svenska byggföretag med Lean idag?

– Jag skulle vilja påstå att vi blir fler och fler. Företagen kanske inte alltid kallar sitt arbetssätt för Lean, men vi på Lean Forum Bygg ser ändå att fler och fler arbetar enligt Lean-metodikerna i någon form. Vi ser dock att det är få företag som arbetar enligt Lean fullt ut inom organisationen. Branschen är idag oftast starkare på projektnivå. Särskilt de större aktörerna visar tydligt att de är föränderliga, och viljan är stor att tänka nytt, tänka utanför boxen, eller snarare tänka att det inte finns någon box. Ny teknik hjälper oss också att arbeta mer Lean och vi har fler verktyg än någonsin som främjar Lean. Vi har t ex VDC med bl a BIM och appar som används för en effektivare kommunikation i besiktningsfasen. Dessa verktyg utmanar oss i vårt nuvarande arbetssätt.

Vilka fördelar kan byggbranschen uppnå med Lean?

– Lean bygger på att arbeta med processer och dess ständiga förbättringar, och att minimera aktiviteter som inte är värdeskapande. Det är ett långsiktigt arbete som får effekt på flera områden; säkerställda nöjda kunder, tydliga mål som mäts, effektivare processer, sänkta kostnader, mindre materialsvinn, en säkrare arbetsmiljö och framförallt mer engagemang från samtliga involverade. Byggbranschen blir helt klar roligare!

Hur kan Lean skapa ett mer hållbart byggande och en mer hållbar byggbransch?

Annons

– Tack vare Lean genom hela projektprocessen så hämtar vi erfarenheter från liknande redan utförda projekt och undviker att slöseri upprepas. Detta görs genom projektets alla faser, som projektering, inköp och produktion. Vi ser även en trend att alla parter värdesätter en effektivare logistik kring sina byggprojekt. Men för att få en mer hållbar byggbransch så gäller det att se till hela projektprocessen, från fastighetsutveckling till förvaltning, och där är vi inte riktigt ännu. Det ansvaret ligger på våra fastighetsägare, och man måste ställa krav på hållbarhet och energieffektivisering för sina respektive projekt inför upphandling. Genom att våra byggherrar också börjar tänka mer Lean så gynnar de per default en mer hållbar byggbransch. Kraven ställs neråt i kedjan och skapar ringar på vattnet, och det kommer att påverka hela hållbarhetskulturen i byggbranschen.

Finns det några hinder för Leans utveckling inom branschen och hur ska man ta sig förbi dessa?

– Största hindret är orken att stå kvar vid beslutet att det långsiktiga processtänket vinner över det kortsiktiga projektfokuset. Även begreppet Lean i sig kan vara ett hinder när man inte har kunskap om vad det innebär. För att komma förbi och vidare bör goda exempel från den egna branschen lyftas fram. Vi på Lean Forum Bygg tror verkligen på styrkan i att förmedla goda exempel, och visa att, och hur, vi faktiskt arbetar med Lean inom byggbranschen! I år har vi valt att fokusera lite extra på Lean och Arbetsmiljö. Vi har erfarit att det råder ett missförstånd, eller snarare okunskap om, vad Lean är. Många tror att Lean innebär att arbeta snabbare, vilket därmed skulle öka arbetsmiljöriskerna. Att arbeta Lean innebär att vi arbetar smartare och planerar vårt arbete i god tid med tillhörande riskanalyser, vilket istället ökar säkerheten på våra arbetsplatser.

Kan du nämna några aktörer eller yrkesgrupper där man kommit långt i sitt Lean-tänkande?

– Naturligtvis vill vi framhäva de som korats med Leanbyggarpriset! Värmdö kommun, Veidekke, Strängbetong med flera. Prefab-byggare har också en naturlig fördel här, t ex Moelven, tack vare repetitionen som är så synlig. Nicklas Häggström, som sitter i vår styrelse från Cramo och har en inblick hos flera entreprenörer i landet, vill framhäva JM Bygg. Att utveckla logistiken kring byggarbetsplatserna är också på stark framfart. Idag behöver t ex rörmokarna inte förflytta WC-stolarna innan montage, utan de levereras direkt till rätt plats. Montören kan fokusera på det han är bra på. Vi blir effektivare på plats samtidigt som vi har mindre material liggandes på bygget, vilket också minskar förstörda varor och gynnar arbetsmiljön. Det intressanta är att den här trenden finns både hos befintliga entreprenörer som hos redan etablerade logistikföretag i branschen, och intresset är stort från våra byggherrar som vill se logistiklösningar redan i upphandlingsfasen.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.