Ystad får helhetslösning för att hantera extremväder

Ystad får helhetslösning för att hantera extremväder

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ystad är först ut som användare bland Sveriges kommuner av ett nytt verktyg som kan förutse och förebygga olika klimatrisker.

Inom ramen för företagets innovationssatsning har Nicholas South, specialist inom VA- och klimatanpassning på Tyréns, utvecklat sin egen idé till ett färdigt verktyg. Nu står lösningen redo för att hjälpa kommuner med hantering av extremväder.

– Jag hade länge funderat på en metod för att simulera extremväder och automatisera data för byggnader, ledningsnät och infrastruktur som riskerar att råka illa ut vid extremväder. Min förhoppning är nu att kunna stödja kommuner och fastighetsägare i det klimatförebyggande arbetet, berättar Nicholas South.

Först ut att använda den här helhetslösningen för extremväder är Ystads kommun. Huvudsyftet med den skyfallsplan som just nu tas fram är att kunna göra proaktiva insatser för att undvika framtida skador. Därför kommer kommunen ta fram en lista över fastigheter med konkreta förslag på åtgärder som behöver genomföras.

Annons

– Vi kommer att kartlägga cirka 6 000 byggnader, för att sedan ta fram proaktiva åtgärder. Poängen är att vi nu kan belysa och hantera skyfallseffekter innan katastrofen har inträffat, berättar Alexia Lundberg, VA-strateg på Ystads kommun som är projektledare för skyfallsplaneringen.

– Det finns även en ekonomisk dimension som har att göra med de stora kostnader som orsakas av översvämningar. Med hjälp av verktyget kan vi beräkna vilka försäkringskrav som kommunen skulle få om ett stort skyfall inträffar. Med detta som underlag blir det lättare att prioritera de viktigaste åtgärderna.

Kommunen ska också analysera skyfallsriskerna för kommunens invånare, för att tydliggöra var det finns risker att vistas utomhus. Dessutom görs även en framkomlighetsanalys för blåljuspersonal.

– Vi tittar på viktiga vägar och byggnader som sjukhus och brandstationer, som behöver framkomlighet även om det skulle inträffa ett skyfall. Beräkningarna visar till exempel vilka vägsträckor och samhällsviktiga verksamheter som behöver frigöras från vatten vid skyfall, berättar Mona Skoog som är kommunens miljö- och klimatstrateg.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.