Scandic Landvetter, designat av Wingårdhs, öppnar sina dörrar för långväga gäster och västkustbor på resande fot.
Med sina 223 rum i direkt anslutning till terminalbyggnaden fyller Scandic Landvetter ett behov som tidigare saknats i Göteborg, ett internationellt flygplatshotell. Scandic Landvetter är således en viktig byggsten i den snabbt växande flygplatsstaden på Göteborg Landvetter Airport.
Beläget ett par fotsteg in i den moderniserade terminalbyggnaden ligger entrén till Scandic Landvetter där resenärer möts av hotellet. Fasaden har utformats med 1308 flaggor i en ljus stansad aluminiumplåt för att skapa en internationell känsla och högst upp i hotellet huserar gym- och relaxavdelning med panoramavy över start- och landningsbana. Fastigheten planeras att miljöcertifieras enligt BREEAM-SE certifieringen
med målet att uppnå betygsnivån, Very Good. Hotellrummen är byggda med inspiration från ett cirkulärt tänkande, där delar av rumsinredningen är tillverkat av återvunnet material.
– Det är med stolthet som jag tillsammans med mina medarbetare äntligen får öppna de stora glaspartierna som utgör entrén till Scandic Landvetter. Här flyter framtidens terminal och hotellobby sömlöst ihop och på Scandic Landvetter blandas fritids- och affärsresenärer i allt från restaurangen med sitt öppna kök, till lobbyn eller på konferensvåningen med sina dynamiska mötesplatser. Jag ser väldigt mycket fram emot att nu få välkomna både långväga resenärer och västkustbor till Scandic Landvetter, säger Lina Lilja, Hotelldirektör på Scandic Landvetter.
Den ultimata symbolen
Bakom Scandic Landvetters unika arkitektur och design står den prisbelönta arkitektbyrån Wingårdhs, med Gert Wingårdh som huvudansvarig arkitekt. Designen har inspirerats av den nordiska miljön med sin färgpalett bestående av varma färger, ljusa träslag och en blandning av nordiska och internationella hantverkdetaljer.
Idéen till flaggorna fick Gert Wingårdh när han en morgon lyssnade på radion, där man berättade om en kvinna som flytt från Ungern till Schweiz under andra världskriget och den positiva känslan hon fick av att mötas av en ungersk flagga i det land hon kom till. Den är just den känslan av välkomnande som hotellgäster och resenärer på Scandic Landvetter ska mötas av.
– Flaggor är för mig den ultimata symbolen för internationell verksamhet. För resande, möten och gränsöverskridande samtal. Självklart ska Sveriges näst största stad och flygplats ha en byggnad som signalerar allt detta. Varma, naturliga material som håller över tid dominerar insidan och bjuder in till samvaro. Låt 2021 bli året då vi åter kan mötas under gemensam flagg, säger Gert Wingårdh, Arkitekt SAR/MSA.