White-projekt finalister i WAF Awards

White-projekt finalister i WAF Awards

ANNONS

Annons

White Arkitekter har möjlighet att vinna två priser i den internationella tävlingen som ofta kallas VM i arkitektur med Studenthuset i Linköping och Bølgen bad- och aktivitetscenter i Drøbak, Norge.

De två projekten har utsetts till finalister i kategorierna Higher Education and Research respektive Sport. Studenthuset, som White Arkitekter har ritat för Akademiska Hus med Peab Sverige som entreprenör, innefattar 1 000 studieplatser och har blivit en identitetsskapande byggnad för hela campus. Lösningarna baseras på Whites praktiknära forskning. Dagsljussimuleringar har varit vägledande i utformningen av rummen och valen av material och parametrisk design användes för att skapa den röda fasaden som är energieffektiv och ger optimala ljusförhållanden.

Studenthuset har certifierats enligt Miljöbyggnad Guld och taket är utrustat med solceller. Projektet vann Årets Bygge 2020 och Solenergipriset samma år. Det har även varit nominerat till Plåtpriset och Östergötlands arkitekturpris.

Högt uppe på en bergsplatå har Frogns kommun satsat på ett nytt bad- och rekreationscentrum. Bølgen är en tillbyggnad till en existerande handbollshall som innehåller pooler för träning, undervisning och lek, ett gym och en restaurang. I en påbyggnad på handbollshallens kontor finns kommunens enhet för psykosocialt arbeid – en funktion för mental och fysisk hälsa som riktar sig till barn och ungdomar, ibland kanske från familjer som annars inte skulle besöka anläggningen. Tillbyggnaden till handbollshallen genomfördes på en mycket begränsad yta mellan befintliga anläggningar och en brant sluttning. Lösningen blev en kompakt anläggning där rörelser, funktioner och aktiviteter är sammanflätade i varandra i plan och sektion.

WAF Awards är en av världens mest prestigefyllda tävlingar i arkitektur. Festivalen och tävlingen lockar årligen över 2 200 arkitekter och kunder från hela världen. Som finalist i tävlingen blir nästa steg att presentera sitt projekt live under World Architecture Festival i Lissabon i december inför en internationellt renommerad jury.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.