ANNONS
White formger energismart stadsdel i Örebro

White formger energismart stadsdel i Örebro

annons
ANNONS

White Arkitekter utvecklar tillsammans med Örebrobostäder och Tornet Bostadsproduktion AB två av de fem tomterna i stadsdelen Tamarinden som man hoppas kan bli en förebild för resten av landet när det gäller att skapa framtidens hållbara städer.

I marktilldelningen tillsammans med Tornet ansvarar White Arkitekter för gestaltningen av 200 bostäder, en förskola, utemiljöer och flera lokaler. Samtliga byggnader får en trästomme.

– Behovet av lösningar för framtiden behöver mötas här och nu. Genom att kombinera trä, ett både vackert och klimatsmart material, innovativa energilösningar och attraktiva gemensamma miljöer skapar vi en miljö där människor får förutsättningar för att kunna leva ett hållbart liv, säger Marcus Lindberg, ansvarig arkitekt för Whites förslag tillsammans med Tornet.

Med hjälp av trähus, spjutspetsteknik inom energidelning och attraktiva gemensamma grönytor kan Tamarinden i Örebro bli Sveriges första bostadsområde som producerar, lagrar och delar energi mellan fastigheterna. Med hjälp av lokalproducerad energi som exempelvis solceller ska stadsdelen bli näst intill självförsörjande.

Smart dagvattenhantering

I Örebrobostäders marktilldelning ansvarar White även för landskapsarkitekturen. Hållbarhetsambitionerna syns i utformningen av utemiljöerna där bland annat dagvatten tas om hand på smarta sätt och vatten kan återanvändas till både odlingar och lek. Ytorna ska uppmuntra till möten mellan de boende och upplevas som en förlängning av deras hem, samtidigt som de binder samman området med omgivningarna.

– Jag tycker om tanken att dela resurser och symbiosen som sker i och mellan de olika kvarteren i Tamarinden. Vi har tänkt mycket på flödet genom området in i kvarteren och hur vi möter det stora huvudstråket, Tamarindvägen, säger Gry Arvidsson, landskapsarkitekt på White.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.