Wallenstam testar solhybrider i nytt bostadsprojekt

Visionsbild: Liljewall arkitekter

Wallenstam testar solhybrider i nytt bostadsprojekt

ANNONS

Annons
Annons

I Mölnlycke fabriker växer kvarteret Skogsvaktaren fram, en del i Wallenstams satsning i området. När de två punkthusen byggs installeras en solenergilösning som bolaget inte har använt sig av tidigare.

Byggnationen kommer att certifieras mot miljöbyggnad silver och kommer även att klimatdeklareras. Målet är att se hur mycket det går att pressa ner energiförbrukningen.

Wallenstam har borrat för bergvärme men istället för att stötta bergvärmen med solceller har bolaget valt att gå in med solhybrider. Till skillnad från vanliga solceller kyls de ned med hjälp av värmepumpen vilket genererar mer el. Spillvärmen från solhybriden kan i sin tur återladda borrhålet och maximera värmeutvinningen.

– Vi tycker det är viktigt att testa ny teknik och utvärdera inför framtiden, vi är måna om att sänka vår klimatpåverkan och det ska bli roligt att se energivinsterna, säger Erik Samuelsson, projektledare på Wallenstam.

På fastigheternas innergård kommer det också installeras två vattentankar om 700 liter vardera för att samla regnvatten och bevattna gårdsrabatterna. Wallenstam har även placerat husen efter vädersträck för att bland annat skapa rätt ljus- och värmeinsläpp och därmed minimera energiåtgången.

Källa: Wallenstam/Katarina Hultin

Sponsrat innehåll från Bauroc

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.