Vinst för Uppsala igen – utsedd till svensk klimatstad

Vinst för Uppsala igen – utsedd till svensk klimatstad

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Uppsala har utsetts till Årets klimatstad 2020 i WWFs One Planet City Challenge för stadens breda åtgärdspaket och höga ambitioner. Det är andra året i rad som Uppsala tar hem titeln i Sverige.

En internationell expertjury har utsett Uppsala till Årets klimatstad i Sverige i tuff konkurrens med de andra finalisterna Helsingborg och Växjö. Uppsalas mål är att bli fossilfri välfärdskommun 2030 och att hela kommunen ska vara klimatpositiv senast 2050 för att bidra till global ekologisk återhämtning.

– Vi behöver ha långsiktiga mål, som inkluderar ambitiösa åtgärder. De ska vara i linje med de minskningar som enligt vetenskapen är nödvändiga. Uppsala bedriver sitt klimatarbete just på det sättet och stadens modell för samverkan är en förebild för andra städer, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Annons

Aktörer går ihop

Genom Klimatprotokollet har 40 organisationer i Uppsala träffat en bindande överenskommelse om att stötta stadens klimatmål. Vattenfall, Skanska och Jordens vänner är några av de aktörer som deltar. Arbetet följs upp genom en gemensam rapportering och hittills minskar medlemmarna utsläppen med cirka 5 procent per år. Nu arbetar staden med att ta fram en exponentiell klimatfärdplan som påskyndar omställningen. Förhoppningen är att kunna minska utsläppen med 10-14 procent per år.

– Utmärkelsen är ett kvitto på att det vi gör i Uppsala fungerar, och det vill jag tacka medborgare, medarbetare och politiker för. Men om vi som resursstark välfärdskommun ska göra vår del av det planeten kräver av oss behöver vi kavla upp ärmarna och öka takten från dagens 1-2 procent i utsläppsminskningar till 10-14 procent, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd i Uppsala kommun.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.