Vinnarna i Årets Fasad 2023 utsedda under Fasadforum

Vinnarna i Årets Fasad 2023 utsedda under Fasadforum

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Under Fasadforum som i år genomfördes i Industrisalen i Stockholm, tillkännagavs pristagarna av Årets Fasad 2023 av branschföreningen Mur & Putsföretagen. Vinnare i år i kategorin Renovering är Storkyrkan i Stockholm och i kategorin nybyggnad Malmö domstolsbyggnad.

För nionde året i rad har branschföreningen för murat och putsat byggande – Mur & Putsföretagen, delat ut priset Årets Fasad. Priset delades ut i samband med Fasadforum på Näringslivets Hus den 9 november. Storkyrkan i Stockholm tog hem priset för Årets Fasad Renovering/Restaurering och Malmö domstolsbyggnad vann Årets Fasad Nybyggnad. Det var tre nominerade i varje kategori.

– Vi är mycket glada att återigen få prisa vackra fasader. Tävlingens syfte är att uppmärksamma hantverksskicklighet med funktion, innovation, hållbarhet och skönhet. I år hade vi som vanligt flera fantastiska projekt att bedöma och till slut föll juryns val på dessa två vackra och hållbara fasader, säger Johan Onno, vd på Mur & Putsföretagen.

Vinnarna utsågs av en jury bestående av:

Malin Pappila, arkitekt, ÅWL Arkitekter.
Roger Pohjanen, senior rådgivare, Riksbyggen.
Catherina Fored, arkitekt, vd Gnestahem.
Per-Anders Johansson, arkitekt, konsult, specialistkulturbyggnad, egen verksamhet.
Roger Blomqvist, elingenjör företräder Byggbranschföreningarna i Sverige.
Gino Carinci, fasadentreprenör och grundare till Åby Fasad AB. Har tidigare
medverkat i Mur & Putsföretagens inköpskommitté och styrelse samt som ordförande.
Johan Onno, civilingenjör, KTH, vd Mur & Putsföretagen.

Årets Fasad 2023 i kategorin Årets Renovering/Restaurering – Storkyrkan i Stockholm

Vinnarmotivering: Årets Fasad inom kategorin renovering tilldelas ett projekt som genomsyras av gediget hantverk. Här har man fått anledning att gräva djupt i arkiven för att träffa rätt när det gäller val av material, färg, teknik och inte minst de tankar som en gång låg till grund för utformning och gestaltning. Vikten av ett i alla avseenden framgångsrikt renoveringsarbete kan inte överskattas. Juryn konstaterar att resultatet uppfyller alla förväntningar. Detaljnoggrannheten, hantverket med anor från svunna tider i kombination med utnyttjandet av dagens tekniska hjälpmedel har möjliggjort att den här byggnaden återfått en sedan länge förlorad gestaltning. Återigen lyser den i sin prakt och kan bidra till att bära vår historia in i framtiden. Vi gratulerar till ett fantastiskt arbete genom att ge utmärkelsen Årets Fasad renovering till Storkyrkan i Stockholm.

Annons

Byggherre/Beställare: Stockholms Domkyrkoförsamling
Arkitekter: AIX arkitekter
Byggnadsantikvarie: Laserna Restaurering
Projektledning/Byggherreombud: Kyrkans Fastighetssamverkan Stockholm AB
Generalentreprenör: M3 Bygg AB
Fasadentreprenör: Puts och Tegel i Örebro AB
Viktiga aktörer: Puts och Tegel i Örebro AB – Putsentreprenör, Larsson och Örnmark Målerifirma – Målerientreprenör, AB Oskar Jansson Plåt & Smide – Plåtentreprenör, Närkesten Entreprenad AB – Stenbyten i fasad, LI Tak – Timmermansarbeten, Sydställningar – Ställningsentreprenör, Målarkalk.
Typ av fasad: Puts och sandsten

Årets Fasad 2023 i kategorin Årets Nybyggnad – Malmö domstolsbyggnad

Vinnarmotivering: Årets Fasad nybyggnad fångar stadens historiska värden samtidigt som utförandet tydligt återspeglar dagens influenser gällande material, funktionalitet, ljus och symmetri. Den här imponerande byggnaden bidrar starkt till det omkringliggande stadsrummets prägel av nytänkande, framåtanda och rörelse. Arbetsgruppen bakom projektet har framgångsrikt utnyttjat olika material och lösningar till en dynamik som har förutsättningar att attrahera betraktarens öga i såväl höjd som bredd. Gestaltningen signalerar byggnadens funktion där en av vårt samhälles viktigaste grundstenar ska förvaltas. Utförandet är av högsta klass från ritbord till färdigställande. Vi gratulerar till ett fantastiskt resultat och presenterar vinnaren av Årets Fasad nybyggnad 2023: Malmös nya domstolsbyggnad.

Beställare: Castellum
Arkitekt: Henning Larsen Architects / BSK Arkitekter
Totalentreprenör: PEAB Sverige AB
Fasadentreprenör: Murbolaget AB (tegelfasad), KG Constructions Group (glasfasad)
Viktiga aktörer:  Wienerberger AB (tegel), KG Constructions Group (glasfasad)
Typ av fasad: Tegel och glasfasad

Om tävlingen:

Årets Fasad delas ut årligen och instiftades 2015 av branschföreningen Mur & Putsföretagen, som vill uppmärksamma byggande som bidrar till vackra, intressanta, spännande och hållbara hus.
Tävlingen är öppen för alla och alla typer av fasader är välkomna oavsett material.
Ett av villkoren är att fasaderna måste vara klara och besiktigade i närtid.
Bedömningskriterierna är; gestaltning, hållbarhet/ekonomi, innovation, utförande/hantverk.

Övriga nominerade i kategorin Renovering/Restaurering var Brf Hornblåsaren i Stockholm och Dicksonska Palatset i Göteborg. I kategorin Nybyggnad var även Liseberg Grand Curiosa Hotel och Ordonnansen på Västra Gärdet i Stockholm nominerade.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.