Vindkraftstorn i trä ska öka elproduktionen

Vindkraftstorn i trä ska öka elproduktionen

Energimyndigheten investerar nu tillsammans med flera industriföretag 4,6 miljoner kronor i  Modvions utveckling av 150 meter höga vindkraftstorn i trä.

Vindkraften producerar mer än tio procent av elen som används i Sverige idag. Andelen förväntas öka men för att kunna producera mer energi behöver vindkraftstornen bli högre. Högre vindkraftstorn kan vara svåra att transportera och därför arbetar nu företaget Modvion med att utveckla modulära vindkraftstorn i trä.

Projektet är ett första steg i kommersialiseringen och innehåller bland annat en prototyp på ett 30 meter högt torn. Prototypen kommer monteras på Chalmers testplattform utanför Hönö i Göteborg och ska stå färdig våren 2019.

– Vår patenterade konstruktion bygger på moduler av limträ. Det löser transportproblemet och gör att vi kan bygga torn som är 150 meter höga till 30 procents lägre kostnad. Därmed kan elproduktionen ökas tack vare högre vindhastigheter och större rotorblad, säger Otto Lundman på Modvion, i ett pressmeddelande.

Energimyndigheten medfinansierar Modvions utvecklingsprojekt på totalt 4,6 miljoner kronor tillsammans med Moelven Töreboda, Pretec, Skellefteå kraft, Sika, Metsä Wood, RISE och Chalmers.

– Nya innovationer kommer att vara en nyckel i omställningen till ett hållbart energisystem i Sverige och Europa. Dagens tornteknik i stål och betong är kostsam och energikrävande både i tillverkning, logistik och skrotning. Modvion har en spännande innovation som kan ha en mycket positiv påverkan på det globala energisystemet, säger Andreas Stubelius på Energimyndigheten.

På bilden: Transport av traditionella vindkraftstorn jämfört med Modvions konstruktion.
Foto: Modvion

Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment