Vindkraftens miljönytta föreslås vägas in i prövning

Vindkraftens miljönytta föreslås vägas in i prövning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Forskare bakom en ny rapport från forskningsprogrammet Vindval om vindkraftens samhällsnytta föreslår en ändring av miljöbalken. En ny regel ska göra att även vindkraftens miljönytta vägs in vid prövning av vindkraft.

När ny vindkraft prövas enligt miljöbalken bedömer domstolen de lokala negativa miljöeffekterna. Miljöbalken ger också utrymme att väga in faktorer som regional nytta, sysselsättning och ekonomisk tillväxt i tillståndsprocesser om vindkraft. Däremot saknas det idag en tydlig regel om att ta hänsyn till vindkraftens positiva miljöeffekter, vilket forskarna nu föreslår i den nya studien.

– Vi tror att detta skulle göra besluten mer transparenta. Vi har sett att man i prövningen även väger in hållbar utveckling, men här har domstolarna egentligen ingenting annat än miljöbalkens mål att stödja sig på, säger Maria Pettersson. Hon är professor i miljö- och naturresursrätt vid Luleå tekniska universitet och en av rapportens författare.

Sponsrat innehåll från Bauroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.