Vestre lanserar bänk av återvunnen plast

Vestre lanserar bänk av återvunnen plast

ANNONS

Annons

Möbeltillverkaren Vestre gick tidigare i år in i företaget Ogoori, vars mål är att återvinna plastsopor från haven för användning i designmöbler. Nu lanseras en bänk som är helt och hållet tillverkad av havsplast.

Bänken Coast är tillverkad av varmgalvaniserat och pulverlackerat stål med sittytor tillverkade av plast som plockats upp från norska stränder, Möbeln är designad av Allan Hagerup som tidigare skapat bland annat serierna Kong och Dialog för Vestre. Plastmaterialet och historien bakom det har fått styra både formuttrycket och designprocessen liksom den cirkulära ekonomin med återanvändning av material.

– För att visualisera detta kretslopp var det naturligt att skapa en produkt som står i kommunikation med havet. Coast är tänkt att placeras på en brygga i ett hamnområde eller ett stenblock i en skärgård, så att du kan sitta på bänken och blicka ut över havet, säger designern Allan Hagerup.

För att förhindra söndervittring måste plastdelarna bytas ut med jämna mellanrum. Antingen genom ett slags pantsystem eller genom ett hyresavtal med regelbunden service från Vestre. Ramen är därför utformad så att det är enkelt att byta ut plastdelarna vid behov.

LÄS MER: Arkitektduo ger liv åt gammal plast

Vestre bedriver arbetet med Ogoori i samverkan med flera aktörer som på olika sätt bidrar till att möjliggöra projektet, däribland den cirkulära möbeltillverkaren Ope, miljöaktivisten Rune Gaasø och organisationen In The Same Boat, vars volontärer hjälper till att samla in stora delar av havsplasten. Spårningen av plasten och dess ursprung sker med hjälp av blockkedjeteknik från Empower.

– Världen befinner sig i en omställningsprocess och Vestre hoppas att Ogoori kan fungera som skyltfönster för hur man kan frigöra sig från korrelationen mellan tillväxt och resursförbrukning. Utvecklingen av Ogoori kommer att vara relevant för resten av Vestres verksamhet och kan förhoppningsvis inspirera andra aktörer, säger Jan Christian Vestre, vd för Vestre.

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.