Veidekke undersöker energilagring i nedlagda gruvor

Veidekke undersöker energilagring i nedlagda gruvor

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Veidekke har tecknat en överenskommelse med SENS om att gemensamt utreda och genomföra pumpkraftverk i nedlagda nordiska gruvor.

SENS, Sustainable Energy Solutions Sweden Holding, är en projektutvecklare som specialiserat sig på att utveckla nedlagda gruvor till intressanta investeringsmöjligheter inom pumpkraftverk. Veidekke i sin tur har stor erfarenhet av anläggningsarbete i gruvor och inom vattenkraften i Skandinavien. Genom att i tidig fas kunna vara med och utvärdera projektens förutsättningar från ett anläggningsperspektiv ser båda parter att samarbetet ska leda till att gruvor med rätt förutsättningar väljs ut, samt att en kostnadseffektiv design tillämpas för att öka värdet av projekten.

– Det känns spännande att vara med och bidra inom ett så högaktuellt område. Klimatfrågan och vår framtida energiförsörjning är avgörande för vårt samhälle. Vi vill ta till vara på alla goda idéer som bidrar till hållbara lösningar, säger Marcus C Nilsson, verksamhetsområdeschef för Veidekke Infrastruktur i Sverige.

Veidekke och SENS kommer tillsammans att erbjuda mark- och gruvägare ett sätt att ta till vara på den tillgång som nedlagda gruvor kan utgöra för energilagring. Tillsammans avser bolagen att bygga upp en portfölj med möjliga gruvanläggningar och löpande utvärdera, utveckla och genomföra pumpkraftprojekt i dem.

– Det är roligt att våra lösningar på pumped hydro-området nu blivit mer allmänt kända. Genom det här samarbetet ser jag hur vi ökar säkerheten för genomförbarhet av projekten. Vi tror att det finns ett stort intresse för att finansiera den här typen av tillgångar, säger Lise Toll, vd för SENS.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.