Vectura köper Skanskas kontorshubb i Science Village

Vectura köper Skanskas kontorshubb i Science Village

ANNONS

Annons
Annons

Skanska säljer kontorsprojektet The Loop till Vectura. Den högteknologiska kontors- och evenemangsfastigheten i Science Village, i nordöstra Lund, säljs för cirka 570 miljoner kronor.

The Loop ligger precis intill den nybyggda forskningsanläggningen ESS. Fastigheten, som utvecklats av Skanska Sverige, blir en kontorsbyggnad med sex våningsplan och en uthyrningsbar yta på cirka 10 500 kvadratmeter. Byggnaden innehåller ytor för kontorsytor och coworking, restaurang och en konsert- och evenemangssal som kan göras om till mässhall.

De uthyrbara ytorna i The Loop kommer likt Vecturas övriga kommersiella fastigheter, Forskaren i Hagastaden och GoCo Health Innovation City i Mölndal, rikta sig mot life science företag. En skillnad blir däremot Science Villages fokus på materialforskning, som även kommer avspeglas i The Loop.

– Vår ambition är att The Loop ska bli en plats där idéer kan bli verklighet. Att bygga en traditionell kontorsbyggnad var det aldrig tal om, utan vi ville hela tiden skapa något unikt. Här ska science och business mötas i syfte att skapa förutsättningar för nya innovativa samarbeten, säger Hans Fransson, Affärsutvecklare på Skanska Sverige.

Värms upp med spillvärme

The Loop blir ett netto noll-energihus, vilket innebär att fastigheten producerar lika mycket energi som den använder på årsbasis. Bland annat kommer taket förses med en omfattande solcellsanläggning och byggnaden kommer att värmas upp av ett fjärrvärmesystem som nyttjar spillvärme från närliggande forskningsanläggningar. Enligt Boverkets beräkningsmodell för klimatdeklarationer uppskattas klimatavtrycket till cirka 370 kg CO2/kvm BTA.

Förvärvet blir starten för Vecturas etablering i regionen och förhoppningen framåt är att öka beståndet med fler fastigheter i Skåne.

– Med tanke på vår stora satsning inom life science-segmentet, både med Forskaren i Hagastaden och GoCo i Mölndal, är det riktigt roligt att vi nu förvärvat ännu en fastighet inom samma segment. Självklart är det extra kul att vi genom förvärvet också breddar vår geografiska positionering och för oss är detta förhoppningsvis bara början på en växande portfölj med fastigheter i södra Sverige, säger Joel Ambré, vd på Vectura.

Byggstarten av The Loop är planerad till våren 2022 med färdigställande 2024.

Sponsrat innehåll från Bauroc

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.