Världskonferens ska visa vägen till hållbara samhällsbyggen

Foto Per Pixel Petersson

Världskonferens ska visa vägen till hållbara samhällsbyggen

ANNONS

Annons

Hur ska byggsektorn agera för att bidra till FN:s mål för hållbar utveckling? Det står i fokus när den globala konferensen Beyond 2020 går av stapeln 2-4 november.

– Klockan tickar. Världens samhällsbyggare har tio år på sig att uppnå målen i FN:s Agenda 2030. Konferensens mål är en gemensam färdplan för att göra det möjligt, säger Holger Wallbaum, professor i hållbart samhällsbyggande på Chalmers, arrangör för den digitala konferensen, som anordnas i samarbete med forskningsinstitutet Rise, Johanneberg Science Park och Göteborgs stad.

Färdplan presenteras

Beyond 2020 är uppdelad i sektionerna klimat och hållbarhet, digitalisering och innovation och styrning och finansiering. Forskare från 45 länder i samtliga världsdelar bidrar med över 300 vetenskapliga artiklar. Bland de internationella talarna finns Maimunah Mohd Sharif, chef för FN:s boende- och bosättningsorgan UN-Habitat, den thailändska landskapsarkitekten Kotchakorn Voraakhom, och Marcene Mitchell från Världsbanksorganet IFC. Anders Wijkman, politisk veteran och tidigare ordförande för den globala tankesmedjan Romklubben, Robin Teigland, digitaliseringsprofessor på Chalmers och Lena Hök, hållbarhetschef på Skanska, är några av de svenska talarna.

– Konferensen kommer att visa upp hur långt vi kommit på ett antal olika områden som berör den byggda miljön. Med hjälp av färdplanen skapar vi en möjlighet att snabbt föra ut den samlade kunskapen till byggare, fastighetsägare och stadsplanerare över hela världen, säger Holger Wallbaum, som är huvudansvarig för Beyond 2020.

PORTRÄTTET: Världen enligt Anders Wijkman

Under evenemanget presenteras också färdplanen ”Transformational Plan for the Built Environment” som ska länka samman den byggda miljön med 11 av FN:s 17 hållbarhetsmål och lägga grunden till globala och regionala utvecklingsstrategier.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.